D’ou en ou…

La gran majoria de nosaltres tenim algun ou a la cuina, no? La qüestió és com els trobem abans de tenir-los a casa. És a dir, com els trobem quan anem a comprar?

Una vegada entesa la numeració dels ous, ara que ja tenim clar que el primer nombre correspon al sistema de cria que ha tingut la gallina que els ha post: 0 si ha menjat pinso ecològic i no ha pres antibiòtics; 1 si ha viscut en llibertat, però pot haver pres antibiòtics; 2 si han estat criades en un recinte tancat; i 3 si s’han passat la vida dins una gàbia. Ara que la majoria de nosaltres ens hem conscienciat, els productors d’ous han fet un pas endavant i han començat a innovar amb els envasos.

Ous de proximitat

A casa nostra el podem cuinar de tantes maneres… una truita, un ou dur, un ou ferrat, un ou passat per aigua, ous estrellats o ou remenat. Amb menys de mitja dotzena d’ous pots salvar qualsevol sopar i convertir-lo en tot un èxit! Des de l’Empordà i l’Alt Camp s’han sumat a la nova tendència.

La Vinyeta* és un projecte viticultor de l’Empordà. A la seva botiga, a més de vins, hi podeu trobar productes propis de la zona com oli, vinagre, formatges, conserves i… ous.  Antigament aquesta comarca era un lloc de referència de la cria d’aviram autòcton i s’hi feien moltes fires i concursos. Però durant la guerra civil la gallina empordanesa va arribar pràcticament a extingir-se. Iniciatives com aquesta volen recuperar l’ou autòcton una altra vegada.

 

Surten tres ous al disseny d’Ous Empordà ecològics. Cadascun correspon a una de les tres generacions que formen part de la granja del Mas Rimbau de Dalt, situat a Sant Llorenç de la Muga, a vint quilòmetres al nord-oest de Figueres. Ous ecològics i intergeneracionals.

 

Entre les vinyes de l’Alt Camp, a Vila-rodona, trobem la granja d’en Josep Maria Galofré. Allà les gallines estan en llibertat i els ous que ponen són ecològics. Tal com diu el mateix nom… a trenta-cinc quilòmetres al nord de Tarragona hi trobem ous entre vinyes!

Ous europeus

 

A tothom li agrada pensar que és el pioner en alguna cosa, però en aquest cas… hem de confessar que no ho som. A tot Europa s’estén la moda de nous dissenys per a les oueres. Sembla que l’ou no hi entén, de climes ni d’economia… Aquí tenim exemples de regions tan diferents com al nord del vell continent, a Suècia, o a l’est, a Hongria.

Färska ägg significa ous frescos en suec. Així que no us deixeu confondre pel disseny acolorit… Si obriu aquesta ouera no us trobareu cap ou dur i, menys encara, ja pelat i tallat per la meitat.

 

 

Anita Vaskó és la dissenyadora d’aquest envàs ecològic i econòmic que permet poder treure qualsevol ou sense desestabilitzar-ne el conjunt.

 

Ous del món

Finalment, podem constatar que la tendència és mundial. Si obrim aquestes oueres no hi trobarem sushi ni caviar ni un rotllet de primavera. Hi trobarem igualment el nostre producte nostrat: l’ou. Poden anunciar-se amb uns altres alfabets, en unes altres llengües, amb uns altres dissenys, però tots amb el convenciment que ja no volem veure més gallines a les caixes ni molt menys cap tros de plàstic. El món canvia i el disseny ens el fa més bonic.

La marca japonesa Mottainai té dos models d’oueres: el Shirotamago, fet amb paper de diari 100% reciclat; i l’Akatamago, fabricat amb cartrons 100% reciclats. A més, tenen el compromís de destinar una part de les vendes a les activitats de plantació d’arbres a Kenya.

 

A dos-cents quilòmetres al sud-oest de Moscou hi ha una regió anomenada Kaluga. És aquí on hi ha una granja local anomenada Domilovo que, juntament amb l’agència GetBrand, és la responsable d’aquest disseny tan rodó.

 

Chen Ye, Jiang Ziyi, Wang Yifei, Zhang Weibo van ser els guanyadors del premi de disseny Reddot 2018. El producte guanyador de l’empresa xinesa Packknower és una ouera biodegradable feta d’herba premsada.

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!