Dels blocs de pisos a la Casa Bloc

Per: Martí Crespo

Barcelona, com la resta de grans ciutats, és formada per tota mena d’habitatges. A l’Eixample, per exemple, hi predominen els edificis antics, de fa més de cent anys, enmig dels quals han anat apareixent construccions més noves, especialment de la dècada del 1970 cap aquí. Ara, com més ens allunyem del centre, més varietat trobem: des de fileres de casetes baixes o adossades fins a immensos blocs de pisos. Al barri de Sant Andreu de Palomar, sense anar més lluny, hi podem descobrir tota aquesta àmplia gamma d’habitatges, els uns al costat dels altres… i encara hi ha lloc per a una construcció de ben singular a la ciutat: la Casa Bloc.

 

 

Si deixeu enrere la plaça Orfila i avanceu pel passeig de Torras i Bages, quatre travessies enllà us adonareu que, a mà esquerra, s’aixequen cinc edificis que, envoltats de parcs i arbres, vistos des de l’aire formen un 2 gegant. Encara que us sembli impossible, aquests blocs enllaçats no són de fa quatre dies, no, sinó que van ser construïts entre el 1932 i el 1939, és a dir, fa gairebé un segle, a partir de les idees avançades d’un grup d’arquitectes que seguien l’anomenat racionalisme arquitectònic. Sorgit per tot Europa després de la Primera Guerra Mundial, aquest moviment es caracteritzava per voler construir habitatges socials que trenquessin amb els valors històrics, potenciessin la funcionalitat i la practicitat, s’integressin en l’entorn natural, prioritzessin la socialització i la vida en comunitat i optessin per l’economia de materials i l’estalvi d’elements decoratius.

 

 

A casa nostra, els arquitectes racionalistes es van aglutinar en l’anomenat GATCPAC (Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània), del qual formaven part precisament els tres autors directes de la Casa Bloc: Josep Lluís Sert, Josep Torres Clavé i Joan Baptista Subirana. Amb la premissa “llum, ventilació i higiene”, van planejar els poc més de dos-cents dúplexs de l’obra ben oberts cap a l’exterior, per aprofitar al màxim la llum natural i la circulació de l’aire. Els blocs es van alçar sobre pilars, també, per facilitar l’entrada dels habitants i per estendre i connectar els espais verds de tot l’entorn. Malgrat que la Casa Bloc va ser un encàrrec de la Generalitat republicana, per mitjà de l’Institut Contra l’Atur Forçós, al GATCPAC, l’esclat de la guerra civil en va obstaculitzar les obres i el projecte el va acabar el règim franquista. Per això els beneficiaris finals dels pisos no van ser obrers, com s’havia previst inicialment, sinó militars, vídues de guerra del bàndol rebel i, més endavant, policies.

 

 

Des del 1992, la Casa Bloc és Bé d’Interès Cultural com a símbol de l’arquitectura racionalista de caràcter social a Catalunya, i en reformes i restauracions posteriors el Museu del Disseny en va museïtzar un dels pisos, l’Habitatge 1/11, amb l’objectiu de retornar-hi l’aspecte original, amb mobiliari i elements dels anys 1930. Si teniu curiositat per saber com eren aquells dúplexs per a obrers i el seu entorn, heu de saber que periòdicament s’hi organitzen visites guiades amb reserva prèvia. Una bona manera de descobrir una mostra única de l’arquitectura social, integrada, austera i pràctica que, ara fa menys d’un segle, començava a florir des d’Alemanya i França fins a l’URSS, passant també per Catalunya.

 

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!