Cleanwave

Per: Marina Llompart

 

Cleanwave és una iniciativa nascuda a Mallorca que busca combatre un dels grans mals del nostre temps: la contaminació i el consum irresponsable de plàstics i envasos d’un sol ús. Si heu anat els darrers anys per les Illes Balears, és probable que us hàgiu trobat amb una de les seves fonts i esperem que portéssiu la vostra ampolla reutilitzable per reomplir-la

Com va néixer la iniciativa Cleanwave?

El Moviment Cleanwave és una iniciativa sense ànim de lucre amb seu a Mallorca que va néixer el 2017 amb el propòsit de promoure un canvi d’hàbits cap a una cultura de la reutilització. Volíem oferir una alternativa a l’aigua embotellada i abordar el problema de l’elevat consum d’ampolles de plàstic d’un sol ús a les nostres illes, que és el més elevat de tot Espanya!
Per això hem creat una xarxa de punts de proveïment d’aigua i fonts públiques gratuïtes, i també oferim solucions d’aigua per a esdeveniments sense plàstics i animem les entitats públiques i privades a implementar solucions per crear espais de treball lliures de plàstics d’un sol ús.
L’any 2020 l’organització va evolucionar a la Fundació Cleanwave, des d’on actualment impulsem les línies de treball Moviment Cleanwave per a la prevenció de plàstics; la línia Educació Cleanwave per a la conscienciació i educació ecoemocional; i finalment MedGardens per a la regeneració de boscos submarins poc profunds de la Mediterrània.

 

El plàstic d’un sol ús és un dels materials més estesos a totes les nostres cases i en el nostre dia a dia. No obstant això, a vegades se’ns oblida la repercussió que poden tenir les xifres globals en el nostre entorn i el nostre planeta. La quantitat d’ampolles d’aigua d’un sol ús que utilitzem cada any deu ser esfereïdora, no?

Sí, les xifres són una autèntica barbaritat. A més, la contaminació causada pel plàstic no només té un impacte sobre el nostre entorn i la vida marina, sinó també sobre la nostra salut. Espanya s’ha convertit en el país de la Unió Europea que més plàstics aboca al mar. Segons un informe recent, aboca a la mar unes 120 tones d’aquest material cada dia!
S’estima que a les Illes Balears es consumeixen diàriament 1,5 milions d’ampolles de plàstic d’un sol ús. Segons un estudi recentment publicat per la Conselleria d’Agricultura, l’aigua embotellada encapçala el rànquing de productes més consumits a les Illes. Sens dubte hem d’actuar ara mateix.

 

A banda conscienciar sobre aquestes pràctiques, la vostra iniciativa defensa l’accés lliure i gratuït a l’aigua potable per omplir les ampolles reutilitzables. Per què creieu que el que vosaltres implementeu a les Illes és més una excepció que una norma?

Així és, creiem que l’aigua és vida i el seu accés hauria de ser lliure. De fet, les Nacions Unides reconeixen l’accés a l’aigua potable i al sanejament com un dret humà. El problema a les nostres illes és que hi ha la percepció popularitzada que l’aigua d’aixeta no és potable o que té mal gust, i això ens ha fet dependre de l’aigua embotellada. D’altra banda, encara hi ha falta de transparència i d’informació actualitzada de dades sobre la qualitat d’aigua a les webs dels ajuntaments. Aquesta situació perpetua la manca de confiança de la societat en la qualitat de l’aigua i dificulta la promoció de l’aigua de l’aixeta com a aigua segura i apta per al consum humà.
Veiem en les entitats públiques i ajuntaments un interès creixent a capgirar aquesta situació i secundar la nostra iniciativa. Un clar exemple és la ciutat de Palma, on s’han adquirit trenta fonts públiques d’aigua i ja se n’han instal·lat divuit; o Marratxí, que va instal·lar la primera el febrer del 2021, i ben aviat se n’instal·laran les primeres a Eivissa.

 

En quina situació particular es troben les Illes que fan especialment important el vostre projecte? Com es podria extrapolar a uns altres indrets?

A banda del problema de confiança que comentàvem, s’hi suma el clima calorós i la pressió turística. Tot això ens fa molt dependents de l’aigua embotellada, que causa enormes quantitats de residus. De fet, el consum d’aigua embotellada a les Balears dobla la mitjana del país, amb 116 kg/persona respecte a 60 kg. Tan sols a la Mediterrània les escombraries marines augmenten fins a un 40% en temporada alta, convertint-se en un dels mars més contaminats per plàstics a escala mundial. Això converteix les Balears en una de les regions més vulnerables davant la contaminació per plàstic.
La nostra iniciativa vol facilitar l’accés lliure a una xarxa de punts de proveïment d’aigua potable. Cada vegada que algú s’hi omple la seva ampolla reutilitzable està evitant que una altra ampolla de plàstic acabi en el nostre entorn. La novetat de les nostres fonts públiques és que incorporen un filtre de carbó actiu que millora el gust de l’aigua de la xarxa i la presència de panells informatius que permeten promoure la conscienciació. Tots aquests punts de proveïment d’aigua són localitzables a través de l’app de Cleanwave. Fins ara, estimem que gràcies a les nostres iniciatives s’han evitat més de 8,5 milions d’ampolles de plàstic d’un sol ús.
Creiem que aquesta iniciativa és extrapolable a uns altres indrets; hem demostrat per l’experiència que és un model que funciona i establir-lo en uns altres llocs és possible.

 

 

A banda de les fonts que es poden trobar a diferents llocs de les Balears, feu una feina molt important d’educació ambiental, amb tallers a escoles.

Sí, efectivament. La sensibilització és bàsica per produir un canvi de mentalitat i d’hàbits en la societat. Per això, dins la Fundació Cleanwave s’ha creat l’àrea educativa i de sensibilització, que desenvolupa un programa innovador d’educació ambiental amb base ecoemocional per a escoles i empreses. Busquem fomentar emocions i reaccions per actuar de manera positiva envers el nostre entorn natural, i interioritzar els valors de protecció de l’entorn i la lluita per un Mediterrani lliure de plàstics. En aquests moments implementem amb èxit tallers a infantil, primària i secundària.
Aquest estiu hem realitzat el primer campament d’aventura i ecologia, Algacadabra Cleanwave Camp, i un programa destinat a menors en risc d’exclusió social.

 

A la vostra web citeu també la importància de dur a terme la vostra tasca en una comunitat autònoma amb tant de turisme. L’oferta d’alternatives i l’aposta per la sostenibilitat, quin impacte creieu que té no només en els residents, sinó també en els visitants?

És crucial sensibilitzar tothom, residents i visitants. La contaminació per plàstics és un problema a escala mundial i tots hi podem actuar i ser part de la solució.
Els turistes que venen a les nostres illes, hi venen per les platges idíl·liques, el mar i la bellesa natural que ofereixen. No obstant això, cal trobar l’equilibri. És obvi que per mantenir-lo cal preservar-lo i cuidar-lo, per això el nostre missatge és també per a qui ens visita. Volem un turista responsable i compromès amb el nostre entorn. Però cal oferir solucions, com la xarxa de punts de proveïment d’aigua, amb la qual els oferim la possibilitat de tenir accés a aigua potable per tota l’illa sense haver de comprar ampolles de plàstic. D’aquesta manera tornen als seus països d’origen més conscienciats.

 

Què podem fer per apostar per un dia a dia més sostenible amb el nostre medi?

Podem implementar petits canvis diaris, substituint productes de plàstic d’un sol ús per alternatives reutilitzables. Si tenim accés a una xarxa d’aigua potable, portar sempre la nostra ampolla reutilitzable, omplir i evitar ampolles de plàstic d’un sol ús, donar suport al producte local i de proximitat, adquirir productes a granel…
Aquestes decisions automàticament et portaran a aprofundir en la problemàtica i connectar amb l’entorn natural que volem protegir, i et portarà a descobrir nous camins cap a un estil de vida més respectuós amb el planeta i alhora més saludable.
 
 
 

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!