Catalunya, oberta de bat a bat al turisme familiar

 

L’oferta cultural i patrimonial de Catalunya, per bé o per mal, és quasi infinita. Per no perdre’ns en un oceà de propostes, de vegades s’agraeixen molt iniciatives que ens delimiten una mica el panorama i alhora ens faciliten les visites, com és el cas del programa De bat a bat. Impulsat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, es tracta d’una targeta que permet accedir durant un any sencer a una trentena de museus i monuments (castells, jaciments arqueològics, monestirs…) de tot el país, tantes vegades com vulguem. No cal dir-ho, oi, que és una excusa ideal per a famílies que vulguin escampar la boira, de tant en tant, de la ciutat?

 

Història

Si us encanta la història i les seves històries, tenim la sort que a Catalunya podem passejar per totes les èpoques de monument en monument.

Al Cogul, a la comarca de les Garrigues, el conjunt rupestre de la Roca dels Moros ens trasllada directament a la prehistòria a través de quaranta-vuit figures humanes i animals pintades a les parets i que constitueixen un dels referents més destacats de l’art rupestre de l’arc mediterrani.

 

 

Saltant en el temps, a Ullastret (Baix Empordà), el que trobem són les restes de la ciutat ibera més gran de Catalunya, que podem conèixer amb una visita guiada que ens descobreix com vivien, es vestien, s’alimentaven o en què creien els ibers indigets. Una immersió en el passat d’aquesta civilització força desconeguda tot passejant per un jaciment únic en un entorn espectacular.

 

 

Sense sortir de la comarca, podem passar dels ibers als grecs i els romans en un tancar i obrir d’ulls gràcies a les espectaculars ruïnes d’Empúries. L’excavació arqueològica més veterana (i visitada) de Catalunya ofereix una gamma ben àmplia d’activitats creatives per a infants i famílies que combinen diversió i aprenentatge, vinculades a la mitologia i la cultura grega i romana: contes, treballs manuals, descobriments…

 

 

I si ens volem centrar exclusivament en els romans, és clar, hem d’anar fins a la capital de la província Tarraconense. El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona programa visites guiades al teatre romà, itineraris pel mateix museu i tallers per posar-nos en la pell dels antics habitants de Tàrraco.

 

 

Dels romans, podem passar al romànic extraordinari del monestir de Sant Pere de Rodes, al cap de Creus, un espai amb grans vistes exteriors i amb visites interiors teatralitzades o nocturnes que valen molt la pena.

 

 

I de la mateixa època, però en l’àmbit de l’arquitectura militar, els qui us agradin els castells no podeu deixar passar per alt la visita al de Claramunt, dominant la conca d’Òdena, o el de Cardona, l’últim bastió austriacista que va caure al Principat durant la guerra de Successió.

 

 

Art

Per als apassionats de l’art, una visita ben recomanable és la del Museu d’Art de Girona. El perquè és fàcil d’endevinar si us diem que, per recórrer-lo i descobrir-ne les obres, disposa d’un joc de realitat augmentada basat en el bestiari que hi podem trobar; d’un conjunt de làmines temàtiques de descoberta per als més petits, i d’un llibret per visitar el museu… acompanyats d’un extraterrestre!

 

 

Ciència i tècnica

I en l’àmbit de la ciència i la tècnica, una escapada fins a Terrassa és indispensable, perquè la cocapital del Vallès Occidental és la seu del museu amb el nom més impronunciable: l’MNACTEC. Rere aquest embarbussament s’amaga el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, els responsables del qual rumien constantment tota mena de propostes per acostar al públic infantil i juvenil les seves col·leccions per mitjà d’espais d’exploració i experimentació per a la canalla, tallers específics, visites teatralitzades, espectacles…

 

 

Una última recomanació, vinculada amb la indústria i la tècnica, és la visita al fascinant Museu del Ciment de Castellar de n’Hug (Berguedà), allà on neix el riu Llobregat. Val la pena l’esforç d’arribar fins a aquell paratge envoltat de muntanyes per dues raons principals: per la singularitat de l’antiga fàbrica Asland, en la construcció de la qual va participar l’arquitecte Rafael Guastavino i, indirectament, Antoni Gaudí; i per les nombroses activitats pensades per a infants que hi ha, des d’un joc d’orientació fins a visites audioguiades i teatralitzades, passant per un joc familiar i el Trenet del Ciment que circula entre la fàbrica i la Pobla de Lillet.

 

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!