Cançons per viatjar: Tornem a casa!

Per: Borja Barbesà

 

Aquesta sèrie és formada per articles que apleguen músiques per a tota la família i que resulten adequades per gaudir-ne tot viatjant aquest estiu. Hi recomanem discos, però també ocasionalment uns altres formats d’edició, llistes de reproducció i potser fins i tot podcasts. Cada lliurament està dedicat a una destinació (més concreta o més abstracta) per passar-hi una temporadeta aquestes setmanes quan els uns o els altres, sobretot els més joves, tenen la fortuna de fer vacances. Un dels aspectes més poderosos de la música és que és capaç, com a mínim una estoneta, de transportar-nos a uns altres indrets. Així que aquesta sèrie és tant per als qui, efectivament, es desplacin a les destinacions que hi vagin apareixent com per als qui no tinguin la sort de poder-ho fer físicament, però que gaudeixin d’un ànim ben disposat.

 

Durant vuit lliuraments hem voltat una mica pertot arreu, del territori més proper fins al més remot. Hem vist i sobretot hem sentit la diversitat del món, en entorns urbans i en racons de naturalesa exuberant. Però ara toca la contrapartida de viatjar: tornar. Sovint pot passar una mica inadvertit, perquè els focus se’ls sol endur el trajecte d’anada, però el de tornada també va carregat de ressonàncies, de significats i ens atreviríem a dir que el replegament conté més de la nostra pròpia naturalesa que l’exploració, per definició més extravertida. Això també fructifica, és clar, en un grapat de músiques i algunes són les que apuntem breument en el darrer article d’aquesta sèrie.

 

El gust de tornar a ser a casa

És adequat Frank Sinatra per escoltar en família? Per què no? El swing vocal, i encara més quan la veu la posa un intèrpret tan rotundament carismàtic, hauria de ser un gènere amb ganxo per a tothom, si se subministra en la dosi justa. En tot cas, per provar-ho no s’hi perd res. El seu LP Come Fly with Me, en tant que disc concebut explícitament com un viatge musical pel món, és molt pertinent per a aquesta sèrie d’articles, però ens hem reservat la seva presència per a aquest últim lliurament. El disc, a banda de comptar amb cançons com Isle of Capri, Moonlight in Vermont i una versió de la cèlebre Brazil, inclou It’s Nice to Go Trav’ling. El tema, propulsat per uns vents enèrgics i lluminosos, explica que està molt bé voltar pel món, per les ciutats amb més glamur i les destinacions més exòtiques, i tant; però reconeix i reivindica que encara és millor tornar a casa, tornar a Nova York.

Un esperit més existencialista amara És hora de tornar a casa d’Els Pets. S’hi intueix que l’absència ha estat causada per motius que transcendeixen unes simples vacances, però el retorn acaba essent vist com quelcom positiu. Tres quarts del mateix destil·la una cançó gairebé homònima: Tornar a casa, d’Últim Cavall, una banda barcelonina potser modesta, però reivindicable.

 

 

El pessic del final de l’estiu

La temporada estival sovint és interpretada com una beneïda interrupció, un període on les nostres vides pautades agafen aire i s’obren a noves experiències, algunes de les quals ben intenses, sobretot quan es tenen pocs anys. Així, quan l’agost s’esgota, requereix un procés assumir que aquesta finestra vital s’esvaeix i que ben aviat una normalitat sovint més feixuga ens tornarà a governar. Tot plegat és un aiguabarreig de sensacions que ha donat molta literatura en forma de, per exemple, novel·les, pel·lícules i cançons. La llista d’aquestes últimes fa pinta de ser interminable, però podem esmentar El último día de las vacaciones dels brillants Espanto; A Summer Wasting, de Belle and Sebastian, un balanç del mateix estiu, amb mirada ambigua i una mica de sentiment de culpa; i Summer’s Almost Gone, una elegia de The Doors amb una dimensió simbòlica que enlaira l’estiu de la cançó a alguna cosa més. Sospitem que la majoria d’aquestes tonades no són la cosa més joiosa de cantar de tornada de les vacances, al cotxe, al seient d’un tren o caminant amb una motxilla a l’esquena. Però què voleu? Ja hem avisat que no és fàcil entomar el final de l’estiu. I, justament en això, aquest estiu sí que no n’és una excepció.

 

 

Aquí teniu la llista amb totes les cançons:

 

 

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!