Una escapada per visitar un poble de llibres
Per: Laia López
Sortim de la ciutat per anar a un parc temàtic. Per anar a fer una via verda, una excursió, un cim o un esport d’aventura. Per anar de càmping, a una casa rural o a visitar alguna atracció turística d’aquelles que prometen una experiència inoblidable. I si aquesta vegada fem una escapada familiar per anar a fer turisme de llibreries?
Calonge és, des del desembre del 2021, un “poble de llibres“, un municipi valent i decidit que ha volgut apostar per la cultura bibliòfila i el comerç de proximitat com a alternativa al turisme de sol i platja que li ha correspost sempre per naturalesa.
Set llibreries, cadascuna especialitzada en una temàtica i situades a pocs metres de distància, omplen de poètica i màgia el centre històric i esdevenen un lloc de trobada permanent d’escriptors, lectors, editorials, il·lustradors, traductors, llibreters. I, a poc a poc, cada vegada de més coses: cicles literaris, presentacions, fires i festivals…
I la cosa més bonica de totes és el que hi ha rere cada llibreria. Set emprenedors, set famílies i set projectes de vida que ho van deixar tot, aviat farà un any, per dedicar-se a allò que més els agrada: els llibres, la cultura i la literatura.
“Calonge, poble de llibres” és una iniciativa transversal que respon a la voluntat de l’ajuntament de revitalitzar l’activitat socioeconòmica i cultural del poble d’una manera singular, desmarcant-se de la uniformització turística desmesurada de la Costa Brava i, de retruc, potenciant l’oci familiar i cultural.
Les booktowns són un fenomen ben estès a tot arreu, sobretot en països europeus com França, els Països Baixos, Suïssa, Noruega i Finlàndia. Però l’exemple de més èxit d’aquest model de negoci és el poble de Hay-on-Wye, a Gal·les, un municipi que no supera els 2.000 habitants i té més d’una vintena de llibreries, a més d’un dels festivals literaris més importants del món.
Però per arribar aquí, cal començar a fer camí i per això és necessari que ara siguem les persones, els ciutadans, els lectors, les famílies…, els qui anem a donar suport i a fer costat a una iniciativa tan atrevida com emocionant, tan bonica com arriscada, tan reivindicativa com transformadora. I no només en les dates assenyalades com Sant Jordi i Nadal. Us hi animeu?
Anem fins a Calonge
És més probable que hàgiu visitat o passat algunes vacances a Sant Antoni o alguna de les poblacions del voltant, que no pas a Calonge.
Calonge i Sant Antoni són un mateix municipi i tenen un mateix ajuntament. A Sant Antoni es concentren hotels, càmpings, restaurants i edificis d’apartaments, i és conegut pel seu llarg passeig que connecta amb Palamós, d’una banda, i les primeres urbanitzacions de Platja d’Aro, de l’altra. La gent que sol estiuejar-hi té poca tirada a endinsar-se a l’interior, a Calonge, un nucli que s’enfila per les muntanyes, on els conreus de la vinya conviuen amb els boscos d’alzines i suro, record d’una històrica indústria surera.
A Calonge es respira calma. “El poble és recollit, amagat, silenciós, sembla tenir un punt secret. M’hi trobo com a casa”, deia Josep Pla a El quadern gris.
S’hi pot aparcar bé, a qualsevol dels pàrquings de sorra que hi ha als afores, que queden a tocar de la plaça Major, des d’on podeu començar la ruta, prèvia visita al castell de Calonge, si us ve de gust, on té una entrada a la mateixa plaça. Una bona idea, si és oberta, és entrar a l’Oficina de Turisme per agafar un dels fulletons que inclouen el mapa de la ruta de les llibreries, per no perdre’ns en cap moment. Podem aprofitar l’avinentesa per agafar informació de les moltes altres activitats que podrem fer al poble i voltants.
La ruta de llibreries
A la plaça Major, envoltada de murals, petits comerços i un cafè, hi ha la primera parada d’aquest recorregut: Libelista Calonge. Una llibreria generalista amb llibres en català, castellà, anglès, francès i alemany. El seu objectiu és esdevenir un centre cultural i literari i representar els valors de les llibreries independents de la plataforma digital a la qual pertany: el comerç responsable, just i de proximitat, sempre marcat pel treball en xarxa i en equip. Al darrere hi ha la Belén Vieyra, escriptora d’origen iberoamericà que va decidir canviar Madrid pel poble empordanès.
Pujant pel carrer Major aviat trobarem Rals Llibres, una llibreria generalista amb un espai per a la literatura infantil i juvenil que vol ser un punt de trobada per a grans i petits inquiets i somiadors. Especialment enfocada a la recerca constant de llibres de fons, s’hi pot trobar narrativa, àlbums il·lustrats i llibres d’assaig divulgatiu. La Meritxell Ral és una llibretera de Barcelona llicenciada en humanitats i en teoria de la literatura i literatura comparada que ha treballat sempre en el món del llibre i que ara emprèn aquest projecte personal.
A dalt de tot del carrer Major, amb una porta que té un pany curiós, hi ha Calonge Còmics. Impulsada per Sergi Martínez amb el suport i assessorament de Norma Editorial, és una llibreria especialitzada en el còmic (americà i europeu), en manga i en novel·la gràfica. La llibreria també té un racó dedicat als temes contraculturals i artístics, a més d’un espai per a jocs de taula.
Hem de tornar a baixar pel carrer Major per anar a trobar el carrer de la Rutlla, on hi ha les altres quatre llibreries de la ruta. Val a dir que també es pot començar la ruta per aquest carrer, però a nosaltres ens va agradar molt començar-la des de la plaça i ben situats tot mirant el castell.
Si venim de la plaça Major, doncs, la primera llibreria que trobarem és la Cocollona, que ofereix una selecció de llibres sobre l’espiritualitat, tant en català com en castellà. També s’hi poden trobar productes d’aquest món com baralles de tarot, oracles i objectes de tipus esotèric. Es tracta del projecte de Thomas Dufrene, un jove francès apassionat de temes espirituals, el xamanisme i temes alternatius.
Tot seguit ens trobarem la llibreria Orient, impulsada per Xavier Serra, un emprenedor i estudiós de l’orientalisme, que s’ha enfocat en llibres de pensament, medicina, art i la cultura oriental. La seva idea és fomentar la integració de la cultura i el coneixement oriental a Occident.
A escassos metres de distància trobarem Llibooks, la llibreria que no us podeu perdre de cap manera amb els vostres fills perquè està especialitzada en literatura infantil i juvenil i té com a objectiu principal la promoció de la lectura i el foment de l’hàbit lector de petits i joves. Per això hi trobareu una cuidada selecció d’àlbums il·lustrats per a totes les edats, llibres infantils i juvenils, jocs i joguines educatives. La seva impulsora, l’Eva Salmoral, té una coneguda llibreria de literatura infantil i juvenil a Sant Feliu de Guíxols, La Lectonauta, a més de ser la prescriptora en aquesta matèria de les biblioteques i escoles de la zona. Les seves recomanacions, doncs, són garantia de qualitat i d’encert!
Tanquem aquesta deliciosa ruta a La Viatgeria, la iniciativa de dos emprenedors i viatgers que és alhora llibreria i agència de viatges. La seva proposta està enfocada al turisme sostenible, amb una àmplia oferta de viatges responsables.
I què més fem?
Norbert Botella, una de les ànimes impulsores del projecte i que ens ha ajudat a fer aquest reportatge, ens ha parlat també de les bondats i encants encara per descobrir d’aquesta població que Pla qualificava de secreta. Des de tastar els bons vins que s’hi fan fins a visitar el poblat ibèric de Castellbarri o fer l’enigmàtica Ruta dels Indians.
Però si voleu descobrir-les, haureu d’anar-hi aquesta tardor amb tota la vostra tribu. Perquè entre tots farem córrer la veu d’aquest projecte únic a casa nostra i contribuirem que cada vegada floreixin més pobles a Catalunya que treballin per la cultura i l’oci familiar de qualitat.