Biodiversitat a Barcelona

Per: Olga González

Conèixer millor la ciutat, aprendre coses noves, contribuir a crear un món millor… la llista de coses que ens proposem per aprofitar les vacances al màxim, no s’acaba mai. I a més, volem fer-ho en família. Recordeu la dita: Qui molt abarca i poc estreny, és senyal de molt poc seny. Però, i si us diem que podeu fer aquestes tres coses en un matí, i mentre feu snorkel? Seguiu llegint i veureu com és possible!

 

Objectiu núm. 1: conèixer la ciutat des d’un nou angle
Ens coneixem Barcelona de cap a peus: els barris, els parcs, les piscines, els teatres i les sales d’exposicions. Malgrat tot, hi ha tot un univers que no és evident a escala humana i és fascinant: el de la biodiversitat.

Gràcies a l’Altes de la Biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona, aquest univers és més fàcil de navegar i d’explorar. L’Atles és un mapa interactiu de la ciutat que ens permet conèixer algunes de les dades més rellevants sobre la vida que s’amaga a peu de carrer agrupada per capes d’informació.

L’atles del portal de casa…
Si de petits llegíeu els atles amb certa recança de no poder veure els paisatges i les criatures de racons remots del món, aquí no us passarà. Podeu filtrar per capes d’elements naturals (arbres, papallones, ocells, vertebrats…) i visualitzar la densitat en una ubicació concreta. Fins i tot podeu utilitzar la posició actual al GPS i conèixer quines espècies viuen al vostre voltant!
Cada espai verd, bassa naturalitzada i comunitat vegetal de la ciutat està en aquest mapa. Podeu consultar-lo aquí

… i ara també, l’atles de la platja
Des del mes de juny d’enguany, l’Atles també compta amb informació sobre la biodiversitat marina de les platges de Barcelona. Així, sabem que compartim els nostres dies de bany marí amb espècies tan curioses com els cavallets de mar de cresta, els dragonets de sorra o els simpàtics xucladits. I això només a la Platja de Sant Miquel!

Aquestes noves incorporacions han estat possibles gràcies a la participació ciutadana coordinada per l’Institut de Ciències del Mar i Anèl·lides Serveis Ambientals Marins.

 

 

Objectiu núm. 2: aprendre coses noves
Totes les persones que han contribuït a fer créixer l’Atles de la biodiversitat practiquen “ciència ciutadana”, que és la participació de la ciutadania a la recerca científica. Exacte, si pensàveu que l’única manera d’aprendre biologia era a l’aula o mirant documentals, aquí teniu una opció interactiva que a més contribueix a fer avançar la recerca!

La feina d’investigació que fa la ciutadania és recopilar dades a través de MINKA, una aplicació que podríem definir com l’Instagram de la biodiversitat. Només al litoral català, gràcies a dinàmiques d’aquest tipus organitzades per les institucions s’han passat d’identificar 88 espècies de peixos en 7 anys, a més de 100 en la meitat del temps!

I si la fauna marina no és el vostre camp d’interès, el programa Barcelona Ciència ofereix moltes altres iniciatives per a participar de la ciència en altres àmbits com el BioBlitz, el Floodup, el joc Genigma, Líquens de Barcelona o l’elaboració del Mapa sonor de cada barri.

 

 

 

Objectiu núm. 3: contribuir a un món millor
Les accions de ciència ciutadana no només ens proporcionen diversió i coneixement, sinó que a més els participants ajuden a avançar a la recerca, contribueixen a millorar les polítiques de gestió d’algunes espècies i tenen un paper vital en la monitorització de fenòmens d’impacte local i global.
Aquesta recerca tan entretinguda no està exempta de rigor científic; totes les imatges són validades per personal investigador, l’anomenat “Grau de Recerca”, que permet que la resta de comunitat científica se’n pugui beneficiar pels seus estudis. Un cop validades, es pugen a repositoris globals sobre biodiversitat per ser utilitzades en estudis d’investigació.

Si els Objectius de Desenvolupament Sostenible us sonen d’alguna cosa, sabreu que totes les observacions contribueixen a facilitar el camí a un futur més sostenible. D’aquesta manera, registrant la vostra recerca, connectant amb altres persones amb interessos afins i experts, aprenent sobre l’entorn i contribuint a la recerca, estem contribuint a que alguns d’aquests objectius s’aconsegueixin!

 

 

Tot això està molt bé, però, què hi ha del “snorkel”?
Us havíem promès submarinisme i no ens n’oblidem! Tots aquests objectius es poden complir en família i passant una bona estona! Fins a final de setembre es troba en marxa la BioMARató, una competició entre diferents regions de Catalunya per aconseguir la quantitat més gran d’observacions d’éssers vius sota l’aigua!

Diferents organitzacions de la costa catalana han impulsat aquest repte i ofereixen activitats gratuïtes de snorkeling i immersions de sumbarinisme a les platges de l’àrea metropolitana de Barcelona, Tarragona i Girona.

Per participar-hi, podeu o bé apuntar-vos-hi pel vostre compte o afegir-vos a una de les activitats que hi ha organitzades. Si no disposeu de càmera subaquàtica us en deixaran una, i podreu llogar equip de busseig si voleu! Només cal que accediu al web de la plataforma MINKA, creeu el vostre usuari i busqueu el projecte BioMARató 2022 . Allà, podreu pujar les fotografies que hagueu fet, identificar l’organisme viu o demanar ajuda a per trobar l’espècie retratada.

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!