BBC Sound Effects

 

Us heu preguntat mai d’on surten tots els efectes sonors que apareixen a la televisió, a les pel·lícules o a la ràdio?

Els reportatges radiofònics de la BBC tenen una característica inconfusible: el so ambient. Sí, enmig de les converses, entrevistes o explicacions dels corresponsals, sempre hi ha sons i sorolls de fons, depenent d’on siguin els protagonistes de la història.Per això no és difícil d’imaginar-se la quantitat d’efectes sonors que deuen tenir a la veterana emissora britànica. Doncs ara se n’han alliberat més de 30.000 (molts dels quals, de les dècades de 1970, 1980 i 1990) perquè tothom en pugui gaudir i fins i tot fer servir per a usos personals, educatius o de recerca.

Classificats per desenes de categories (des d’àngels voladors fins a arbres que cauen, passant bombolles i submarins), es poden escoltar directament a la web o bé descarregar-los a l’ordinador. El portal és útil tant si necessiteu un so específic per a un projecte sonor en família com si simplement voleu passar l’estona escoltant sons quotidians o exòtics, de ben a prop o de més enllà. A continuació, us detallem alguns dels efectes més curiosos que hi hem trobat:

601 avions sense anar a El Prat

Avions de la Primera i Segona Guerra Mundial, la primera classe en un Boeing 747, el Concorde, helicòpters, avions de caça. Volant alt, volant baix, aterrant i enlairant-se…

Especialment curiós: Avió Boeing 747 Jumbo Jet: Interior – atmosfera pis superior al lounge de primera classe

1.055 animals

Sí, enmig de les converses, entrevistes o explicacions dels corresponsals, sempre hi ha sons i sorolls de fons. El regne animal es troba dividit en dues categories. D’una banda, els ocells, amb més de 200 pistes. Ocells de tot el món refilant i aletejant; també granges d’oques, gallines i carrers plens de coloms. I d’altra banda, la resta d’espècies animals. Aquí hi ha des dels lladrucs de gos fins al rugit d’un drac.

Especialment curiós: Dos gats siamesos, un d’ells tossint.

Que sonin les campanes!

Hi trobareu un miler de registres de sons de campanes i rellotges. Des de la musiqueta que fan els rellotges de cucut, al catàleg complet dels sons dels quarts, els mitjos i les hores en punt de moltes esglésies britàniques. També hi podeu sentir les campanes del Big Ben abans que fossin restaurades el 1956.

Especialment curiós: el tic tac del Big Ben. No les campanes!

Tothom dret!

Persones apropant-se, allunyant-se, pujant i baixant escales, caminant per la neu, aplaudint en un gran teatre, rient o rius de gent. Hi tronem des d’un pidolaire murmurant a Tànger fins als crits a l’uníson de 6.000 persones manifestant-se a Anglaterra. Poca broma, hi ha més de 1.200 pistes relacionades amb gent en moviment.

Especialment curiós: Wimbledon 1997 – partit de tennis de fons.

Fem un cafè a…

Al Mato Grosso? A Ciutat del Cap? A un mercat de Bombai? La categoria Atmospheres té un registre de sons d’ambient recollits en diversos racons del món: des dels entorns naturals de la Patagònia o a Nova Zelanda fins al bullici d’una partida de Mahjong en un restaurant a la Xina.

Especialment curiós: Atmosfera en una botiga amb conversa definida – Setembre 1967.

Passar-s’ho pipa!

Tres categories amb l’esbarjo al centre: joguines, esdeveniments i comèdia. Hi trobem efectes utilitzats en les comèdies dels anys 60, la celebració d’un gol a la final de Wembley del 1966 o nines que parlen i conviden a la mare a l’hora del te.

Especialment curiós: Sons de comèdia – Gallines

El nostre pa de cada dia

Amb una etiqueta ben genèrica, la BBC ens presenta una col·lecció de més de 2.000 registres de la vida diària. Hi trobem cants tribals, el soroll de fons d’una estació a Txecoslovàquia, una classe de primària a l’ Anglaterra dels anys 80, música o el repic de tambors d’ una cursa de cavalls al Marroc, entre d’altres.

Especialment curiós: Nenes en una Escola Bressol –recitant sense sentit!- Acaba en comiats.

Llum, foc, destrucció!

Més de 900 integren aquesta selecció de tres categories que comprenen màquines elèctriques operant i objectes i edificis de tots tipus que es col·lapsen o es trenquen. Ara, per desconnectar també podeu escoltar el relaxant so del crepitar de la llar de foc encesa o espectacles de castells de focs.

Especialment curiós: Comunicació i electrònica – Sirena utilitzada amb codi Morse – banda receptora, 1839.

Que no pari… la indústria

L’arxiu també compta amb gairebé 3000 enregistraments de diferents màquines i sons de fons d’indústries. Aixó podem escoltar com sona una oficina a mitjans anys 60, un molí de farina, les dutxes dels treballadors d’una mina de carbó, les esquiladores d’una granja de Nova Zelanda…

Especialment curiós: Oli i petroli – Camió de quatre rodes – conducció constant sobre terra gelada i aspra (Alaska, 1970).

Professions d’alta intensitat (sonora)

Esports, medicina i militars hi tenen categoria pròpia, amb sons tan específics com els dels respiradors artificials, monitors de pulsacions, enregistraments de combats de boxa, partits de rugbi i serveis d’emergències de l’exèrcit alemany, entre d’altres.

Especialment curiós: Entrenament militar.

La joia de la corona

La natura. Més de 17.000 pistes que van dels 3 segons fins a més d’una hora de durada amb els testimonis de milers de fenòmens naturals de totes les parts del món.

Especialment curiós: Lloro gris cuavermell: The owl said woof woof.

Ep, això no s’acaba aquí!

Segurament passareu hores i hores buscant i rebuscat, saltant d’un efecte sonor a un altre però això no és tot. L’arxiu de la BBC ens permet fer una mescla pròpia amb un editor bàsic, descarregar-la i compartir-la. La llicència permet fer-ne un ús personal. Imagineu-vos tots els paisatges sonors que podeu crear des de casa! Som-hi?

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!