Barcelona dóna molt de joc!


L’Ajuntament de Barcelona té entre cella i cella promoure una nova visió del joc infantil a l’espai públic de tota la ciutat, més enllà de les àrees lúdiques específiques i tancades. La mesura estratègica de govern, que concep per primera vegada que tota la ciutat sigui “jugable”, se sustenta en quatre grans pilars: la cocreació d’espais amb la ciutadania; la promoció de l’activitat física i el contacte amb la natura; l’impuls dels jocs inclusius que fomentin la creativitat i la interacció, i la potenciació de la trobada i els vincles socials als espais de joc.
Aquest nou enfocament, que vol contribuir a una ciutat accessible a tothom, sostenible i pel creixement saludable dels infants, requereix repensar la configuració d’espais i oportunitats que la ciutat ofereix per al joc divers i inclusiu a l’aire lliure i implica, per tant, des de mantenir i millorar les actuals àrees de joc fins a ampliar el concepte cap a espais lúdics i innovar perquè tota Barcelona sigui una ciutat jugable. Per això es preveuen tres grans àmbits d’actuació:
-Les àrees de joc pròpiament, els espais designats específicament per jugar. En aquest sentit, abans que s’acabi el mandat se’n volen renovar 150 i crear-ne 69 de nous, 5 dels quals contindran grans elements de joc singulars com els que ja s’han implementat en països de referència del joc a l’espai públic com Alemanya, Anglaterra, Croàcia, Dinamarca, França i Suècia.
-Els espais lúdics i entorns, que inclouen una àrea de joc i que també ofereixen possibilitats lúdiques en l’entorn i en els accessos, ja sigui en parcs i jardins, places o carrers per a vianants.
-I el concepte de ciutat jugable, l’aspecte més innovador del pla, que vol incorporar tot l’entorn urbà de cara al joc fortuït, esportiu i l’estimulació del joc. És a dir, convertir el conjunt de l’espai urbà no vinculat a àrees de joc ni als seus entorns i accessos en un espai on es pot jugar i realitzat activitat física i esportiva de manera més o menys espontània o casual. Parlem, per exemple, de les boles de ciment a les calçades, elements amb què solen jugar els infants; els bancs per seure, on la canalla s’amaga o s’enfila; les parets i terres per guixar…
Per concretar la nova estratègia, l’ajuntament ha mobilitzat de manera transversal les àrees d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat; de Drets Socials, i de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, a més dels deu districtes de la ciutat i especialment l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona (IIAB). Alhora, la mesura es vol treballar conjuntament amb entitats i teixit social i entitats socials vinculades amb l’espai públic i el joc, un dret humà reconegut als infants.