Barcelona, de sopa a sopa

Per: Martí Crespo

«Qui menja sopes, se les pensa totes». Segur que l’heu escoltada alguna vegada, aquesta frase, oi? És, de fet, un dels gairebé cinc-cents refranys i dites en català que tenen com a ingredient bàsic la sopa, el brou o l’escudella. Això ens dona una precisa idea de la importància d’aquesta menja en la nostra gastronomia, sobretot en èpoques de més fred. Per això aquesta vegada us hem preparat una ruta per recórrer Barcelona, de punta a punta, a la recerca de sopes boníssimes, de les més tradicionals a les més exòtiques.

I si va de sopes, la primera aturada només pot ser al restaurant Sopa, situat en una de les cruïlles més familiars de tota la ciutat: la superilla del Poblenou. Davant el futurista edifici del Media TIC-Cibernàrium, amb les seves grans bosses a la façana que s’inflen i es desinflen en funció del sol i la calor que faci, hi ha des de fa alguns anys un local preciós de cuina vegetariana que us encantarà a petits i grans amb la seva selecció de sopes i cremes: de carabassa i clau, de pastanaga i coliflor, de carbassó i alfàbrega, de carbassa, moniato, llet de coco i tarongina… I, tot plegat, en un lluminós restaurant envoltat de carrers sense trànsit i amb el bonic jardí del Museu Can Framis a tocar. No fa gaire, el Sopa ha obert un altre local amb el mateix nom a l’Eixample, el districte on més restaurants podreu trobar els sopers de la casa!

Així, al voltant del també pacificat carrer d’Enric Granados hi ha el Böl, un altre restaurant amb nom inequívoc: hi podreu tastar tot de menjars sans que hi caben en un bol, des de sopes orientals fins a amanides d’allò més completes i gustoses. No gaire lluny, la Soperí ens rep amb una carta de cuina «art-i-sana» (artesana i ecològica), en què es destaquen les sopes i cremes. «Som sopers», declaren els propietaris del local, Naiara Núñez i Àlex Villena, i ho demostren amb una carta de tardor i hivern farcida d’escudelles amb tocs exòtics, sopes de bolets, de mandonguilles i de flors, cremes verdes amb formatge…

Sense deixar l’agradable carrer de vianants en ple Eixample, a la marisqueria Casa Dario el que hi trobareu són autèntiques sopes de peix i brous gallecs, que poden competir de tu a tu amb la sopa de pescadors de la mestressa de Can Ramonet, un veteraníssim establiment d’arrossos i peix instal·lat a la Barceloneta des del 1753! Tornant a l’eix d’Enric Granados, a la part alta, el Zinbar ens ofereix degustar una de les sopes més emblemàtiques del Magrib: la harira, a base de tomàquet, ceba, coriandre, julivert, mantega salada, api, cigrons, llenties, fideus, brou de pollastre, cúrcuma, canyella, sal i pebre. I a l’altre extrem del carrer més soper de Barcelona, a la plaça de Letamendi, hi ha un restaurant amb propostes encara més llunyanes i tot, La Olla de Sichuan, que porta el nom d’un dels plats més populars de la Xina, també conegut com a hotpot: es tracta d’una mena de fondue en què els aliments es cuinen a taula, en un brou de gust intens, i després s’acompanyen amb salses. Curiosament, a pocs metres d’allà, tot just passat el parc infantil de Letamendi, el Liu Yi Shou també està especialitzat en tota mena de hotpots.

Continuem amb la cuina oriental, perquè al límit entre l’Eixample i Gràcia el Ramen Ya-hiro del xef japonès Hiroki Yoshiyuki ha aconseguit fer-se un nom en la gastronomia barcelonina gràcies al seu ramen, els famosos plats amb fideus caldosos servits amb una gran varietat de complements i estils. En el seu cas, les habituals cues per entrar al local es deuen a les coccions de deu hores que aplica per fer els brous. I no gaire lluny del temple de Yoshiyuki podem tastar unes de les sopes més desconegudes i denses, ben adequades per als mesos d’hivern: el goulash, una típica sopa hongaresa preparada amb carn guisada, all, pastanaga, ceba, tomàquet, julivert, comí, pebre, llorer, sal, llard i tejföl. És el plat estrella de l’Hungaryto.

Parlant de sopes contundents. A Can Cuxart, a Nou Barris, l’especialitat és el cocido maragato, una bomba calòrica pròpia de les terres de Lleó feta amb verdura, cigrons i set varietats de carn. Al mateix restaurant ens n’expliquen la història: «Mucho tiempo atrás, por las tierras de Astorga, provincia de León, recorrían caminos los arrieros, que iban de pueblo en pueblo con sus burros cargados de mercancías. A la hora de comer paraban en alguna posada, pedían el cocido maragato, que consistía en una sopa con verduras, garbanzos y siete variedades de carne: de vaca, lacón, patas y oreja de cerdo, cecino, cordero, cabra y tocino, añadiéndose el “relleno” (hecho de pan, huevo, ajo y perejil), el chorizo y la morcilla. Primero se comían la carne del cocido y salían a comprobar que la mercancía siguiera sobre los burros. Si todo estaba en orden, seguían comiendo los garbanzos, y si tenían que demorarse, la sopa se mantenía caliente en la olla de barro, mientras que, si se hubieran comido primero la sopa, la carne estaría fría en el fondo de la olla. Si ha de sobrar algo, que sea la sopa».

Amb un grau menys de contundència, a casa nostra hi ha un plat típic de Nadal molt semblant: l’escudella i carn d’olla. A Barcelona en podeu tastar de delicioses a La Cuina del Guinardó, especialitzada en esmorzars de forquilla i plats de cullera i cassola; al centre social culinari Terra d’Escudella, a la preciosa plaça d’Osca de Sants, i a Ca l’Estevet, en ple Raval, on n’ofereixen cada dimecres d’hivern. Per tornar a rebaixar calories, al mateix Raval la cuinera Teresa Carles ofereix sopes i cremes tradicionals de les terres del seu Algerri natal, amb productes de proximitat i sense carn.

Acabem el recorregut per la ruta de les sopes de Barcelona amb una de conte: la Sopa de Pedres! Així és com es diu un bonic i original restaurant al costat del Mercat de la Concepció, i així és com expliquen aquest tradicional conte seguint l’adaptació que en va fer Xesco Boix.

 

Sopa

Roc Boronat, 114

Provença, 330

 

Böl

Enric Granados, 44

 

La Soperí

Rosselló, 197, baixos 2

 

Casa Dario

Consell de Cent, 256

 

Can Ramonet

Maquinista, 17

 

Zinbar

Balmes, 159

 

La Olla de Sichuan

Plaça Letamendi, 11

 

Liu Yi Shou

Consell de Cent, 303

 

Ramen Ya-hiro

Girona, 164

 

Hungaryto

Aragó, 353

 

Can Cuxart

Costa i Cuxart, 37

 

La Cuina del Guinardó

Varsòvia, 148

 

Ca l’Estevet

Valldonzella, 46

 

Terra d’Escudella

Premià, 20, baixos

 

Teresa Carles

Jovellanos, 2

 

Sopa de Pedres

Passatge del Mercat, 12

 

Fotografies dels establiments Sopa i la Soperí

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!