Arjub Studio

Per: Laia López

 

Hem entrevistat ARJUB STUDIO, un estudi d’arquitectura que es caracteritza per abordar els projectes amb una mirada transversal i amb perspectiva de gènere, tenint en compte la sostenibilitat, la inclusió, i posant al centre de les seves obres a les persones. A més de ser els autors dels espais lúdics més innovadors fets a casa nostra en els darrers temps, són assessors del projecte Infants ciutadans que està duent a terme l’Ajuntament de Reus, seguint la proposta de Francesco Tonucci La Città dei Bambini.
Darrerament, ens havien arribat veus de l’especial que és la feina que fan, així que els hem anat a conèixer i això és el que ens han explicat.

 

Sou un estudi d’arquitectura poc convencional, especialment pel que fa a la vostra mirada envers aquells espais que han d’habitar els infants. D’on us ve aquest enfocament tan diferent?
De l’any 2017 al 2019, vam tenir la sort de col·laborar amb l’Ajuntament de Barcelona pel que fa al desenvolupament i redacció del Pla del joc a l’espai públic; un pla que pretén passar d’una ciutat amb àrees de joc a una ciutat jugable. El seu objectiu és millorar i diversificar les oportunitats de joc i activitat física a l’espai públic pels seus amplis beneficis, tant per al desenvolupament i benestar de la infància i l’adolescència com per a la salut i la vida comunitària.
Treballar conjuntament amb entitats com l’Institut de la Infància o amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat va ser una gran oportunitat per poder mirar les coses des d’una nova perspectiva i per millorar el disseny d’espais de qualitat per a infants i joves, que també tinguessin en compte la inclusivitat. Actualment, fem projectes tant d’edificació com d’urbanisme, però sempre amb el compromís de fer dels nostres entorns, llocs més habitables, que tinguin en compte la salut, el benestar i el respecte a les persones en les diferents etapes de la vida.
 

 

Parleu-nos, doncs, dels espais jugables que heu construït darrerament.
Les zones d’oci infantil estan evolucionant molt. Cada vegada són més els ajuntaments que tenen consciència de la importància de crear espais d’oci per a infants i adolescents adaptats als nous temps. I per nous temps entenem, no només les noves maneres de jugar i de relacionar-se amb la natura dins de la ciutat, sinó també la necessitat de vetllar per entorns més inclusius, adaptats, sostenibles i segurs.
 

Com han estat concebuts i com són els projectes que heu dut a terme destinats al joc i la infància.
Meridià playground a l’Avinguda Meridiana de Barcelona.
Es tracta d’un nou espai lúdic, integrat i inclusiu en plena Avinguda Meridiana de Barcelona. El concepte del projecte parteix de l’origen del meridià a què fa referència la famosa avinguda. El mapa de triangulacions calculat el 1792 per Jean-Baptiste Delambre i Pierre Méchain amb l’objectiu de mesurar la longitud exacta entre Dunkerque i Barcelona, es materialitza aquí amb la tipologia de joc. De fet, la pròpia geometria allargada del passeig ha estat un fort condicionant per determinar l’espai lúdic, que s’ha reinterpretat en clau de recorregut de joc, vinculant cada àrea entre si i formant un petit ecosistema jugable i segur. Cada zona s’encadena amb la següent, complementant el mateix passeig per als vianants i integrant-se com un nou punt de trobada del teixit veïnal.
 

 
Amb una superfície total de 376,19 m², el parc es divideix en dos espais d’oci al llarg del nou passeig central de l’avinguda. Totes dues àrees queden totalment integrades amb les zones verdes i parterres, que fan de límit entre el passeig i el carril bici. L’espai de joc a ambdós costats va de menor a major dificultat, i s’incentiva als infants d’edats diferents o amb diversitat funcional a trobar la seva àrea de joc òptima. L’accessibilitat també es garanteix en tot moment mitjançant paviments que poden ser trepitjats per tota mena d’usuaris, facilitant l’accés a persones amb cadira de rodes, per exemple. La combinació ha permès prescindir de l’ús de tanques verticals per facilitar la bona integració visual i de lliure moviment entre els infants i la resta de la vida urbana.
Quant als materials emprats, tots són naturals. Els paviments de sorra permeten l’amortiment allà on l’altura de caiguda dels elements de joc és superior al metre. El mobiliari es compon d’acer reciclat, cordes naturals i fusta certificada procedent de gestió forestal responsable. I per a les delimitacions s’han utilitzat tanques vegetals entre el parc i el carril bici, amb una plantació de vegetació arbustiva.
El missatge és clar: tots podem gaudir conjuntament i amb total llibertat de l’espai públic.
 

 

Laberint lúdic al Parc de Sant Jordi de Reus.
Amb gairebé 2.250 m², el Parc de Sant Jordi és l’espai verd més gran de Reus. Sempre ha estat un dels emplaçaments més estimats pels seus habitants, que hi solen anar a passejar o per gaudir d’un espai natural enmig de la ciutat. En una fase prèvia, es va analitzar l’antiga zona lúdica del parc, el perfil d’edat dels seus usuaris i les seves necessitats. I es va concloure que la nova proposta havia d’aportar originalitat i convertir-se en un nou lloc de referència, singular i reconeixible. A més, havia de complementar les mancances que hi havia hagut fins aquell moment, i que pogués incloure infants, adolescents, adults i persones amb diversitat funcional. Així, el nou laberint és totalment polivalent. Cadascú el pot gaudir a la seva manera; sense regles, amb total llibertat. No només els més petits se senten atrets a campar lliures entre l’estructura laberíntica, sinó que també crida l’atenció dels joves, un públic difícil d’animar a jugar a l’exterior i interactuar més enllà dels seus mons. La transparència de l’estructura és deliberada. La seva intenció respon a la necessitat de garantir una bona visibilitat des de qualsevol punt, evitant racons foscos, tenint en compte la inclusivitat i la perspectiva de gènere. Allunyat d’estereotips i diferent de tot el que hi ha hagut fins al moment al parc, el laberint convida a viure’l de mil formes diferents. Aconsegueix establir nexes lúdics de tota mena, no només de joc, sinó també en relació amb el seu context.
Amagat entre els arbres, interpel·la a l’exploració i al descobriment, i es visualitza de manera diferent segons l’angle des d’on s’observi. La producció de proximitat és una de les pedres angulars de l’estudi. Per això, l’estructura ha estat concebuda de tal manera que la producció s’ha pogut sistematitzar per abaratir la fabricació, que ha estat duta a terme per un ferrer local.
 

 

És tot molt impressionant… Actualment, amb quins altres projectes esteu treballant?
Aquests darrers mesos hem estat treballant en el projecte Infants ciutadans, un programa de l’Ajuntament de Reus que té per objectiu vetllar perquè els infants, com a membres de ple dret de la nostra societat, puguin ser escoltats i que les seves opinions siguin tingudes en compte a l’hora de decidir el futur de la seva ciutat. Està adreçat al cicle superior d’Educació Primària i va iniciar-se l’any 1998 seguint la proposta de Francesco Tonucci a Fano el 1991, La Città dei Bambini. Enguany, hi han participat 24 escoles amb un total de 1.055 alumnes. La nostra tasca en aquest procés participatiu autogestionat per les escoles ha estat la dinamització de les sessions, el disseny del material del programa, la gestió i la coordinació amb l’Ajuntament de Reus i els diferents departaments involucrats i, finalment, la redacció de l’informe on s’expliquen les propostes de cada escola. La nostra funció consisteix a traslladar el nostre coneixement perquè els nois siguin capaços de conduir un procés de forma autònoma i extreure propostes realistes que siguin factibles d’executar en un futur.
 

 
 
 

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!