Anem a jugar a la Meridiana!

Per: Martí Crespo

Si en un racó de Barcelona es pot comprovar ben clarament el pas de la ciutat dels cotxes i l’asfalt a la de les persones i el verd és sens dubte l’avinguda Meridiana. Aquesta gran via d’entrada i de sortida de la ciutat, amb un trànsit rodat molt intens, no s’ha escapat de l’estratègia municipal d’anar reduint espai als vehicles de motor privats en favor dels vianants. Es va començar, ja fa anys, reduint-hi el nombre de carrils motoritzats; després va arribar la creació d’un carril bici a tota l’avinguda; va continuar amb el sorgiment d’alguns trams centrals per a vianants a la part més pròxima a Glòries, i ara s’ha concretat amb l’anomenat Meridià, un nou “ecosistema” segur, accessible i jugable per afavorir la vida comunitària i la trobada dels veïns.

 

 

Es va inaugurar fa relativament poc, el 2020, i per tant si no sou del barri o no hi soleu passar gaire sovint és ben probable que encara no el conegueu. Però paga molt la pena, perquè el que hi ha fet el jove Arjub Studio, amb l’arquitecta Anna Castellà al capdavant, és realment una proposta digna de veure –especialment els grans– i de viure –sobretot els petits–.

 

 

Partint del mapa de triangulacions per calcular el meridià de París que es van fer al final del segle XVIII a Barcelona, i del qual pren el nom justament l’avinguda, el 68 75 parc Meridià s’ha concebut com un recorregut lúdic de geometria allargada, dividit en dos trams perfectament integrats, que va de l’altura del carrer Indústria fins a Aragó. I què hi trobareu, en aquests 376 metres quadrats? Doncs tot un seguit d’elements, sense un ús definit, que volen potenciar la imaginació i el joc lliure i abstracte dels infants. No us sorprengueu, per tant, si hi trobeu estructures geomètriques, taules i sorrals, gronxadors amb cistella i hamaques individuals o col·lectives, un tobogan, un refugi, cordes i barres d’equilibri i, fins i tot, un caminet de llits elàstics arran de terra.

 

 

Això últim és molt important, perquè els jocs del nou parc s’han pensat i dissenyat tenint molt en compte la inclusivitat, assegura Arjub Studio, amb la intenció d’oferir uns espais lúdics de menys a més dificultat per incentivar els infants de totes les edats o amb diversitat funcional a trobar el que més s’adeqüi a les seves capacitats. Ah! I cal que us diguem que tot plegat és delimitat pel verd? Doncs sí… i encara més: en els materials utilitzats per Castellà i companyia s’han prioritzat els més naturals, com la fusta certificada, les cordes d’origen vegetal, l’acer reciclat, els paviments de sorra, les tanques de protecció amb plantes arbustives…

 

Ja us podeu afanyar, famílies, a trobar el dia (o millor, els dies!) per portar la canalla al nou parc de la Meridiana. I, de passada, ja
veureu com comenceu a eliminar del fons de la vostra memòria la imatge que guardàveu de l’avinguda, plena de grisor i d’embussos.

 

 

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!