23 propostes culturals de la Diputació de Barcelona per a un Sant Jordi confinats

Espai Patrocinat:

 

Aquest any toca quedar-se a casa, però molt millor fer-ho amb propostes culturals a labast i per a tothom. La Diputació de Barcelona vetlla per fer arribar a tota la ciutadania una oferta cultural enriquidora, de qualitat i virtual que amenitzi el confinament de casa de grans, joves i infants. Aquest any, matem el drac entre tots!

 

1. Biblioteques: serveis virtuals per a tota la ciutadania 

La Diputació de Barcelona posa a disposició de tots els ciutadans, tant si tenen carnet de biblioteca com si no, tots els serveis virtuals de la Xarxa de Biblioteques Municipals. Només cal sol·licitar-ho a través daquest formulari, que dona accés a la plataforma de préstec digital eBiblio, amb una àmplia oferta de llibres, pel·lícules i revistes.

2. Un Sant Jordi ple de lectures i de roses virtuals

La Biblioteca Virtual ofereix recomanacions per a un Sant Jordi diferent, amb un munt d’idees, lectures i recursos. També shi poden consultar totes les activitats virtuals que les biblioteques i bibliobusos de la Xarxa prepararen per a aquests dies, que es podran fer a les xarxes socials amb letiqueta #SantJordiXBM. 

3. Especial den Gènius per als més petits

Aquest any el cavaller, el drac i la princesa també estan confinats, però no per això deixen de celebrar Sant Jordi amb en Gènius i un munt d’activitats. La proposta inclou un apartat dedicat a Gianni Rodari amb motiu del centenari del seu naixement, amb alguns dels seus millors contes narrats per personalitats de la cultura com Elisenda Roca, David Anguera, Laia Aguilar, Jordi Folch i Martín Piñol.

4. Troba els teus llibres a la Llibreria de la Diputació

La Llibreria de la Diputació continua atenent per fer encàrrecs en línia i consultes a llibreria@diba.cat. Quan s’acabi el confinament, les comandes es lliuraran i es podran recollir directament a la Llibreria. El cobrament es realitzarà en el moment del lliurament. A més, continua posant a labast un catàleg de PDF gratuïts de descàrrega lliure, molt ampli, especialment de les col·leccions tècniques, com Eines” i DEstudis”.

5. Un Sant Jordi amb autors

La Fundació Miquel Martí i Pol presenta lunivers poètic del poeta en una aplicació per a tauletes mòbils gratuïta que acosta els infants a la poesia. També disposa del vídeo «Primavera», inspirat en el poema que trobem al recull El poble, on es pot cantar amb karaoke. I per a infants i famílies sha creat un Kahoot sobre Miquel Martí i Pol, per jugar en equips o de manera individual. A més, el primer Cicle de confinament sobre autors i autores convida una persona experta que parla sobre lobra dun creador.

La Fundació Jacint Verdaguer estrena un nou web on es pot consultar el catàleg de la Biblioteca de la Casa Museu amb motiu del 175è aniversari del naixement del poeta.

6. El Palau Güell a casa

A través de Twitter o dInstagram es pot fer una visita guiada per tot ledifici, el primer palau urbà dissenyat per Antoni Gaudí. A partir daquest dijous, 23 dabril, el Palau Güell també proposa un Quiz Stories Instagram amb una pregunta diària sobre ledifici, patrimoni mundial per la UNESCO.

A més, des del web del Palau es poden fullejar i comprar tots els llibres de la col·lecció “El Palau Güell a fons”, accedir a una llista de música recomanada per María Sanhuesa, autora del llibre Sons duna nissaga. La música dels Güell, i mirar el vídeo de Raquel Lacuesta i Xavier González, autors del llibre Eusebi Güell i Bacigalupi. Poder, catalanitat, cultura, art.

7. Preguntes en família al Museu Marítim

En col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals, el Museu Marítim de Barcelona ofereix, aquest dijous 23 dabril, una edició especial i familiar del joc de preguntes #MuseumQuizaCasa dedicat a la literatura del mar i científica. El Museu, a més, exposa tota la seva col·lecció en línia i mostra les exposicions virtuals.

8. Un Sant Jordi gaudint de les arts escèniques

L’Institut del Teatre recomana els textos del Repertori Teatral Català amb una àmplia selecció de la millor literatura dramàtica en llengua catalana. A través del Reservori Digital de lInstitut del Teatre (RedIT) també es pot accedir a les publicacions i a la pedagogia de lInstitut del Teatre. Una altra proposta va dedicada a les arts escèniques a través de lArxiu Audiovisual de les Arts Escèniques, una iniciativa del MAE.

9. Un Sant Jordi a la pantalla. Les propostes del CCCB 

Durant tota la setmana, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona ofereix al seu web més de 3.000 documents en línia: conferències, concerts, entrevistes, articles, vídeos i assaigs. Del 27 al 3 de maig, a més, el CCCB facilitarà laccés a una bona part dels continguts relacionats amb el món del llibre a través de les xarxes socials i el web.

10. Tot el Modernisme i el Noucentisme als Museus de Sitges

Els quatre museus sitgetans –el Cau Ferrat, el Museu de Maricel, el Palau de Maricel i el Museu Romàntic– es poden visitar de manera virtual a través de Google Art Project i de laplicació VisitMuseum. A més, alguns dels seus elements es poden contemplar en tres dimensions, com ara els capitells i les escultures de la façana de Maricel, accessibles a la plataforma Sketchfab al següent enllaç.

11. Un món de teixits al Tèxtil de Terrassa

El Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa ofereix accés a la seva col·lecció a través de diferents canals. El més recent és el repositori #MuseuObert, on juntament amb altres museus presenta fins a 43 peces entre vestits i mostres de teixits. A més, també disposa de la base de dades en línia IMATEX, amb més de 30.000 documents tèxtils de totes les èpoques i cultures.

12. El museu més gran de Catalunya, a casa i per a tothom

La Xarxa de Museus Locals, que aplega 68 equipaments culturals de 53 municipis, proposa visites virtuals a diverses exposicions, com una panoràmica de 360 graus a museus com el Museu del Càntir dArgentona, Museus de Sant Cugat o Museus de Sabadell; visites al Google Art Project, com per exemple al Museu Abelló de Mollet o a la Biblioteca Museu Víctor Balagué. A més, al canal de YouTube de la Mirada Tàctil es poden visitar fins a 24 exposicions permanents dels Museus de la Xarxa, amb vídeos amb intèrpret en llengua de signes, subtítols i locució que ofereixen un plus dusabilitat al recorregut de la visita.

Una altra de les propostes és la versió virtual de les exposicions itinerants coproduïdes entre la Diputació de Barcelona i els ajuntaments: 

13. «De París a Nova York. Gravats de la Col·lecció Gelonch Viladegut» mostra, mitjançant gravats i obra gràfica dels grans artistes del moment, leclosió i evolució de lart i els canvis de capitalitat del món i del mercat de lart del segle XIX al XX.

14. «El modernisme i les flors. De la natura a l’arquitectura» recull la influència que la natura va tenir en els creadors modernistes i la seva obra arquitectònica. La mostra convida el visitant a ensumar el perfum de determinades flors, escoltar i visualitzar els processos de producció i palpar les formes de determinades reproduccions.

15. «Gols de tinta. Futbol i vinyetes a Catalunya des de 1895» reuneix lobra de dibuixants, il·lustradors i humoristes sobre el món del futbol des de la seva implantació a casa nostra fins avui, tot retratant part de la vida social i política del nostre país.

16. «Els altres noucentistes» mostra la grandesa, però també la complexitat, daquell moviment en el terreny de les arts i dels oficis per mitjà dun seguit dobres que pertanyen a les col·leccions dels equipaments de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.

17. Memòria en femení

LOficina de Patrimoni Cultural de la Diputació també difon aquests dies la galeria virtual #DonesMuseuslocals, per recuperar i fer visible la memòria i el paper de les dones en diferents èpoques històriques i àmbits artístics.

A partir de la documentació que es conserva als ajuntaments, la Diputació també presenta diverses exposicions virtuals, organitzades per la Xarxa dArxius Municipals:

18. «Desmuntant la República» és un viatge des de lesclat de la Guerra Civil i la victòria del bàndol franquista, amb la supressió de les institucions republicanes, fins a linici i la consolidació de la dictadura del general Franco.

19. «Papers de teatre» reuneix programes de mà, cartells, fotos, esbossos descenografies i de vestuari… de grups i companyies amateurs que permeten resseguir una part de la història del teatre català durant els darrers cent anys.

20. «1936-1939. Uns altres refugiats» ressegueix les vivències dels refugiats a la rereguarda catalana durant la Guerra Civil. La mostra connecta amb els refugiats de conflictes actuals en ple segle XXI.

21. «Empremtes del primer estiueig» a lentorn del fenomen de lestiueig abans de lany 1936 al territori de la província de Barcelona, amb projectes, plànols, documents textuals, fotografies, programes de festa major, cartells, premsa local i anuncis publicitaris, entre més documents.

22. Píndoles dart contemporani

LOficina de Difusió Artística ofereix tres vídeos al voltant de lexposició Elogi del malentès, a cura de Joana Hurtado. En aquesta mostra col·lectiva, 14 artistes contemporànies conviden a descobrir duna forma molt creativa les oportunitats que brinden els malentesos.

23. Patrimoni a labast i informació cultural al dia

Linventari de béns que recullen els Mapes del Patrimoni Cultural Local permeten resseguir al detall el patrimoni cultural i natural dels municipis, amb un sistema dinformació geogràfica per visualitzar informació de cada element al mapa municipal.

Daltra banda, la comunitat virtual Interacció recull tota lactualitat de la gestió cultural, amb tota la informació generada des del Centre dEstudis i Recursos Culturals, CERC.

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!