Si visiteu el MNAC, no us oblideu d’agafar un llapis. Sí, sí, un llapis. Perquè amb la proposta de visita autònoma El museu dibuixat, concebuda tant per a infants a partir de 6 anys com per a adults, els responsables del museu volen treure tot el suc del dibuix perquè els visitants gaudeixin encara més de l’art. Perquè, us heu parat a pensar mai que, quan dibuixeu un paisatge, un racó de casa vostra o una obra d’art –com seria el cas–, la concentració i l’atenció pel que teniu al davant són imprescindibles?

Això busca precisament el MNAC i qualsevol museu, al capdavall: que les obres exposades s’observin amb detall i deteniment i que disparin, potser, la imaginació o la inspiració! I una visita dibuixada en família per les sales del museu, en contacte directe amb les obres d’art, no n’hi ha cap dubte que va en aquesta direcció.

L’activitat consta de tres quaderns (que es poden descarregar a la web o trobar impresos a les taquilles) i funcionen independentment els uns dels altres: Relleus dibuixats és dedicat a l’art medieval romànic, Sabates i petjades a l’art medieval gòtic i Artistes al Museu a l’art modern. Ja ho sabeu, doncs: si aneu al MNAC, trieu la col·lecció o el tema que més us engresqui… i a dibuixar!

A la Dúnia li agrada molt jugar, aprendre i descobrir noves històries. Viu amb els seus avis a Alep, fins que un dia es veuen obligats a deixar el seu país per culpa de la guerra. Tots junts iniciaran una gran aventura a la recerca d’una nova llar. Tracta temes d’actualitat com la guerra, l’acte d’acollir i la unió de la cultura alhora que els connecta amb valors universals propis de la infància com són la il·lusió i l’esperança.

Per a vosaltres, quin seria un vestuari icònic en la història del cinema? Cada generació ha tingut els seus mites i s’ha identificat amb peces de roba i modes que han traspassat la pantalla del cinema. Atrets per l’estil dels personatges de les pel·lícules, els espectadors els imiten o s’hi inspiren en el seu dia a dia. Vosaltres porteu samarretes de les vostres sèries preferides? Vau copiar algun vestit de Grace Kelly? Encara guardeu la caçadora de l’estil de Top Gun? O heu demanat mai el pentinat de Farrah Fawcett?

Per a vosaltres, quin seria un vestuari icònic en la història del cinema? Cada generació ha tingut els seus mites i s’ha identificat amb peces de roba i modes que han traspassat la pantalla del cinema. Atrets per l’estil dels personatges de les pel·lícules, els espectadors els imiten o s’hi inspiren en el seu dia a dia. Vosaltres porteu samarretes de les vostres sèries preferides? Vau copiar algun vestit de Grace Kelly? Encara guardeu la caçadora de l’estil de Top Gun? O heu demanat mai el pentinat de Farrah Fawcett?

Per la festa major de Barcelona, molts museus, espais culturals i edificis monumentals de la ciutat obren gratuïtament les portes, sobretot el dia 24 de setembre. En alguns casos cal reserva prèvia.

El programa de curtmetratges La barca del vent proposa un conjunt de films animats que comparteixen narracions sensibles, animacions riques i aventures de totes les mides.

El programa de curtmetratges La barca del vent proposa un conjunt de films animats que comparteixen narracions sensibles, animacions riques i aventures de totes les mides.

El programa de curtmetratges La barca del vent proposa un conjunt de films animats que comparteixen narracions sensibles, animacions riques i aventures de totes les mides.

Sí, ja en teníem ganes, oi, de poder celebrar la Mercè com cal? Sense màscares, sense mesures higièniques especials, sense aforaments limitats… Resumint, sense restriccions! Doncs ja ha arribat el moment i cal gaudir-lo a fons. Per això us hem preparat una guia amb totes les grans cites populars i els espectacles de carrer més interessants per al públic familiar. L’objectiu és que no us perdeu res d’aquests dies de festa major amb una pregonera i una ciutat convidada molt cinematogràfiques: la cineasta Carla Simón i la capital italiana, Roma! Doncs va: càmera… i acció!

 

Cultura popular

El 23 de setembre, al Palau de la Virreina (19.00), arrenca el seguici inaugural que recorre la Rambla i el carrer de Ferran fins a la plaça de Sant Miquel. Posteriorment, a la plaça dels Àngels (21.00), comença la Xambanga que acaba el recorregut a la plaça de Sant Jaume. Si sou troneres, allà mateix us podeu afegir a la Nit de la Vigília (22.45).

 

 

El 24 de setembre ve atapeït d’activitat i per això el programa comença ben d’hora (8.00) amb les matinades de grallers i una galejada de trabucaires (9.15). Tapeu-vos les orelles, sobretot! A partir de les 11.00 tenim mostra de balls de gegants i passada de nans i gegants a la plaça de Sant Jaume. A les 12 hi ha el seguici festiu de la Mercè des de la plaça de la Mercè. I a les 13, a la plaça de Sant Jaume, torna la diada castellera de la Mercè amb les vuit colles de la ciutat.  A la tarda hi ha programada la cavalcada de la Mercè (18.00) per Pelai, la plaça de Catalunya, la Rambla, Ferran i la plaça de Sant Jaume, on al final es fa el Galop de la Mercè. I ja de nit (21.00), a la plaça davant el mercat del Born, es fa una passejada de dracs i bèsties de foc.

El 25 de setembre, més enllà del matí dels Falcons de Barcelona a la plaça Nova (10.30), l’activitat es concentra al passeig de Gràcia per commemorar com cal els dos segles d’història d’aquesta artèria central de la ciutat, que fa dos-cents anys es va començar a urbanitzar enmig de camps i horts per enllaçar el centre de la ciutat amb la vila de Gràcia. El matí és l’escenari dels bastoners (11.00) i a la tarda acull una tabalada (17.00), el correfoc dels petits (18.30), la tabalada infernal (20.00) i l’encesa de la porta de l’infern i el correfoc d’adults (20.30).

I el 26 de setembre, a la plaça d’Angeleta Ferrer (11.00), tenim un taller de danses i una mostra de balls infantils i juvenils de l’Esbart Català de Dansaires, poques hores abans del toc a plegar a la plaça de Sant Jaume (20.30).

 

Recordeu que, en paral·lel a tota aquesta activitat, per uns quants racons de la ciutat hi ha aquests dies exposicions dedicades a la cultura popular i pensades per a les famílies:

· Al Born CCM es pot veure l’exposició Dracs i Bèsties de Foc.

· Al Palau de la Virreina hi ha l’exposició Seguici popular de Barcelona.

· I al Pati Manning trobem la mostra de gegants de Barcelona.

 

Mercè Arts al Carrer (MAC)

Amb una programació variada que toca tots els pals de les arts del carrer, tant si viviu a l’Esquerra de l’Eixample com a Ciutat Meridiana, prop de Montjuïc, al voltant de la Ciutadella o a l’ombra de la Sagrada Família, hi ha fins a set grans espais públics repartits per tot Barcelona amb programació ininterrompuda durant els dies de la Mercè de circ i clown, teatre i titelles, música i dansa, a més de jocs i tradicions.

 

PARC DE LA CIUTADELLA (23, 24, 25 i 26 de setembre)

El pulmó verd al centre de la ciutat ens ofereix enguany propostes locals i internacionals lligades a tots els angles i punts de vista de la dansa. I no es concentren en un sol racó del parc, no, sinó en sis espais ben delimitats en què hi ha actuacions simultànies i repetides al llarg de tot el dia. Un dels espais és reservat a food trucks per poder fer un mos allà mateix i continuar gaudint de l’oferta de gairebé trenta companyies i grups d’aquí, d’allà i de més enllà. Tota la programació.

 

 

CASTELL DE MONTJUÏC (24 i 25 de setembre)

Ja fa uns quants anys que el castell de Montjuïc, antigament poblat per tristes i grises guarnicions militars, és ocupat cada vegada més per pallassos, clowns, malabaristes i trapezistes de tots colors. En aquesta Mercè tornen al recinte de Montjuïc unes quantes propostes vinculades al circ amb bicicletes acrobàtiques, llits elàstics, malabars, trapezi i un cabaret. Tota la programació.

 

PALAUET ALBÉNIZ (24, 25 i 26 de setembre)

El circ en el vessant més clown i les propostes musicals més tradicionalment innovadores són els ingredients principals de la programació de la Mercè al palau més emboscat –i tancat durant l’any– de la ciutat, un espai que només per si sol ja paga la pena de visitar aquests dies obert de bat a bat al públic. Tota la programació.

 

 

PARC DE JOAN MIRÓ (24, 25 i 26 de setembre)

El teatre i els titelles tenen un espai central al Parc de Joan Miró, a l’Esquerra de l’Eixample. En sis racons podrem deixar-nos endur pels espectacles que ens proposen companyies catalanes, balears, romanes i basques. Tota la programació.

 

ANTIGA FÀBRICA ESTRELLA DAMM (25 i 26 de setembre)

Clown, teatre, circ i dansa contemporània, juntament amb jocs de fusta, són les propostes vingudes de Catalunya, el País Basc i Itàlia que podem trobar en aquest antic obrador de cervesa reconvertit en una potent fàbrica de cultura a la zona de la Sagrada Família. Tota la programació.

 

PARC DE LA TRINITAT (24 i 25 de setembre)

Al Parc de la Trinitat es fa el cap de setmana de festa major una mica de tot: música, teatre, dansa, circ, pallassos i atraccions infantils que prometen ser ben lúdiques i originals. Tota la programació.

 

PARC DE L’AQÜEDUCTE (25 de setembre)

La voluntat descentralitzadora de la Mercè es constata enguany amb el fet que la programació arriba fins a l’extrem nord de la ciutat, a Ciutat Meridiana, amb una jornada diumenge plena de companyies de dansa i música, circ, clown i jocs vinculades amb l’ONG Pallassos sense Fronteres. Ei, amb concert de Xiula inclòs! Tota la programació.

 

Focs al cel

Després de dos anys de restriccions per la pandèmia, la Mercè es tanca amb el tradicional piromusical des de l’avinguda de la Reina Maria Cristina (26 de setembre a les 22.00). Però durant tota la Mercè, per anar-nos preparant per al gran espectacle de llum i foc al cel, a l’Espigó del Gas a la Barceloneta es fa el Festival Pirotècnic Internacional amb pirotècnies convidades de Nàpols (23 de setembre a les 22.00) i Roma (24 de setembre a les 22.00).

 

 

També hi ha programació especial per la Mercè el 24 de setembre al matí al Palau Robert.

I molts museus i centres culturals fan jornades de portes obertes per la festa major.

En l’àmbit de la cultura, és habitual sentir a dir que costa que el públic s’acosti a la dansa, malgrat que l’oferta és cada vegada més variada i atractiva per a tota mena d’edats. I en l’àmbit de l’arquitectura, a Barcelona se sol dir que costa que la gent s’acosti fins al Castell de Montjuïc, malgrat el nombre creixent de propostes engrescadores que s’hi fan al llarg de l’any. Qui sap si potser per això mateix, el Castell de Montjuïc i la fàbrica de creació Graner van començar a fer pinya l’any passat per mirar de trencar aquesta maledicció que semblen compartir. Com? Doncs amb Moujuïc, un festival que vol remoure prejudicis artístics i sacsejar els murs de l’antic recinte militar per facilitar, de debò, que els nous públics descobreixin al mateix temps els secrets de la dansa i del castell.

I quan parlem de facilitar, no és perquè sí: el 17 i 18 de setembre, com a aperitiu de les Festes de la Mercè, la segona edició de Moujuïc acollirà tres peces cada vespre que ballen al so de la dansa, l’arquitectura i el patrimoni, acompanyades en tot moment per un equip de mediadors que obriran la porta del llenguatge del moviment corporal als primerencs de 0 a 99 anys. Els acompanyants, a més de difuminar la distància entre artistes i públic, podran facilitar quan calgui informacions pràctiques, ampliar dades sobre les companyies, reflexionar sobre les temàtiques o els conceptes que transmeten els espectacles i oferir detalls dels espais lligats a la memòria on es desenvoluparan.

En teniu tota la programació aquí. I atenció, que la venda d’entrades s’obre l’1 de setembre!

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!