La princesa Mononoke –el film que va marcar un punt d’inflexió en la carrera de Hayao Miyazaki– continua sent un dels més grans èxits de l’animació japonesa.
La història d’una noia criada per llops combina amb mestria la tradició cultural i mitològica nipona amb un potent missatge ecologista, tocs de violència i alguns detalls romàntics.

La princesa Mononoke –el film que va marcar un punt d’inflexió en la carrera de Hayao Miyazaki– continua sent un dels més grans èxits de l’animació japonesa.
La història d’una noia criada per llops combina amb mestria la tradició cultural i mitològica nipona amb un potent missatge ecologista, tocs de violència i alguns detalls romàntics.

El Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya en col·laboració amb el MACBA i l’editorial italiana Corraini, acolliran els pròxims dies 6 i 7 d’octubre les Jornades Munari en el Museu d’Art Contemporani de Barcelona. Per tal de divulgar l’obra de l’artista italià i acostar-la a tots aquells que encara no la coneixen, així com augmentar les possibilitats de creació gràcies als laboratoris del seu mètode entre tots els professionals del món de les biblioteques, escoles, àmbit del disseny i la il·lustració, etc.
El Museu d’Art Contemporani de Barcelona oferirà al públic durant aquestes dates la possibilitat de visitar un espai expositiu en el qual poder veure i consultar part de l’obra de l’artista italià pertanyent al seu fons en el qual no faltaran les obres infantils més destacades, jocs didàctics, joguines, etc. Aquesta mostra es fa en col·laboració amb l’editorial italiana Corraini, responsable de la difusió de l’obra de l’artista.

Ja tornem a tenir aquí la gran festa de Barcelona! Com cada any, us hem preparat una guia pràctica de la Mercè amb totes les grans cites populars i els espectacles de carrer més interessants per al públic familiar, amb l’objectiu que no us perdeu res d’aquests dies de festa amb una ciutat convidada molt simbòlica: la capital ucraïnesa, Kíiv, que en agraïment ha decidit de regalar a Barcelona dos gegants que representen els seus sants prínceps, l’Olga i en Volodímir.

 

Cultura popular

Els dos gegants ucraïnesos, precisament, seran els grans protagonistes el 22 de setembre tant del seguici inaugural que arrenca del Palau de la Virreina (19.00) com del toc d’inici a la plaça de Sant Jaume (20.00), en què els Ministrils del Camí Ral interpretaran una Marxa cosaca amb instrumentació tradicional catalana. Per als més troneres, a les portes del Born CCM hi ha programada una passejada nocturna (22.00) amb les bèsties més curioses dels barris i districtes de la ciutat!

El 23 de setembre al matí és dedicat a les construccions humanes. La plaça de Sant Jaume acull primer (11.00) els falconers, amb l’actuació dels Falconers de Barcelona i els de Vilafranca, i després (12.00) una Diada Històrica Castellera amb els Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i la Colla Jove Xiquets de Valls. I a la tarda, l’activitat tradicional es desplaça al passeig de Gràcia amb la tabalada (17.00), el correfoc dels petits (18.00) i la tabalada infernal i el correfoc d’adults (20.00). Paral·lelament, al pla de l’Os de la Rambla comença (20.30) la Xambanga, una de les cercaviles més originals i divertides de la festa major la nit abans de la diada de la Mercè!

 

 

El 24 de setembre, dia de la copatrona de la ciutat, el programa comença ben d’hora –i sorollosament!– amb la galejada de trabucaires (9.15) i les matinades de grallers (9.30).  A partir de les 11.00 tenim mostra de balls de gegants i passada de nans i gegants a la plaça de Sant Jaume. A les 12 hi ha el seguici festiu de la Mercè des de la plaça de la Mercè. I a les 13, a la plaça de Sant Jaume, torna la diada castellera de la Mercè amb les vuit colles de la ciutat. A la tarda hi ha programada la cavalcada de la Mercè (18.00) per Pelai, la plaça de Catalunya, la Rambla, Ferran i la plaça de Sant Jaume, on al final es fa el Galop de la Mercè.

I el 25 de setembre, després del matí bastoner a la plaça de Sant Jaume (11.00), arriba el toc a plegar (21.30) i la contradansa dels Gegants de Barcelona al Palau de la Virreina (22.00).

 

Recordeu que, en paral·lel a tota aquesta activitat, per uns quants racons de la ciutat hi ha aquests dies exposicions dedicades a la cultura popular i pensades per a les famílies:

· Al Born CCM es pot veure l’exposició Dracs i Bèsties de Foc (del 15 al 22 de setembre)

· Al Palau de la Virreina hi ha l’exposició Seguici popular de Barcelona (del 16 al 25 de setembre)

· I al Pati Manning trobem la mostra de gegants de Barcelona (del 10 al 23 de setembre)

 

Mercè Arts al Carrer (MAC)

Amb una programació variada que toca tots els pals de les arts del carrer, tant si viviu a l’Esquerra de l’Eixample com a Ciutat Meridiana, prop de Montjuïc o al voltant de l’Estació del Nord, hi ha fins a sis grans espais públics repartits per tot Barcelona amb programació ininterrompuda durant els dies de la Mercè de circ i clown, teatre i titelles, música i dansa, a més de jocs i tradicions.

 

CASTELL DE MONTJUÏC (23, 24 i 25 de setembre)

Ja fa uns quants anys que el castell de Montjuïc, antigament poblat per tristes i grises guarnicions militars, és ocupat cada vegada més per pallassos, clowns, malabaristes i trapezistes de tots colors. En aquesta Mercè tornen al recinte de Montjuïc unes quantes propostes vinculades al circ amb bicicletes acrobàtiques, llits elàstics, malabars, trapezi i un cabaret. Tota la programació.

 

 

OASI MAC (24 i 25 de setembre)

Amb el nom d’Oasi MAC enguany s’estrena un nou espai d’activitats familiars a la superilla de l’Eixample, al tram de Consell de Cent entre Entença i Comte d’Urgell. Hi ha instal·lacions i espectacles que sorprendran, amb dansa vertical inclosa. Tota la programació.

 

PALAUET ALBÉNIZ (23, 24 i 25 de setembre)

El circ en el vessant més clown i les propostes musicals més tradicionalment innovadores són els ingredients principals de la programació de la Mercè al palau més emboscat –i tancat durant l’any– de la ciutat, un espai que només per si sol ja paga la pena de visitar aquests dies obert de bat a bat al públic. Tota la programació.

 

PARC DE L’ESTACIÓ DEL NORD (22, 23, 24 i 25 de setembre)

La programació del MAC al parc de l’Estació del Nord és variada i abundant: dansa i circ, música electrònica (amb la discoteca més petita del món!), instal·lacions participatives i titelles, espectacles i classes magistrals… Tota la programació.

 

PARC DE JOAN MIRÓ (23, 24 i 25 de setembre)

El teatre i els titelles tenen un espai central al Parc de Joan Miró, a l’Esquerra de l’Eixample. En uns quants racons podrem deixar-nos endur pels espectacles i instal·lacions (com el gran goril·la albí d’Antigua i Barbuda) que ens proposen companyies fantàstiques del país i de més enllà. Tota la programació.

 

 

PARC DE L’AQÜEDUCTE (23 i 24 de setembre)

I a l’extrem nord de Barcelona, a Ciutat Meridiana, dissabte (17.30) Pallassos sense Fronteres celebra la festa del XXX aniversari amb La Troba Kung-Fú i el Circ Cric com a grans protagonistes. I diumenge, matí i tarda, l’espai és ocupat per companyies de dansa i música, circ, clown i jocs vinculades d’alguna manera a l’ONG. Tota la programació.

 

Comparsa Picasso

Fora dels principals espais de festa de la Mercè, per la ciutat també es desenvolupen aquests dies algunes propostes singulars ben interessants. És el cas de la Comparsa Picasso, que el 23, 24 i 25 de setembre organitza raves musicals a la Marina, la Trinitat i Sarrià amb direcció i dramatúrgia de Montse Colomé i Jordi Vidal i amb uns capgrossos i gegantons cubistes dissenyats pel dibuixant i escenògraf Joan J. Guillén. La Comparsa Picasso va néixer els anys vuitanta i ara es recupera amb l’estètica original per celebrar els 50 anys de la desaparició d’un artista universal molt vinculat a Barcelona i Catalunya: Pablo Ruiz Picasso. Recomanat a partir de 8 anys.

 

Portes obertes

Recordeu que molts museus, espais culturals i edificis singulars fan jornades de portes obertes per la festa major. En alguns casos cal reserva prèvia. Aquí en teniu la llista: Biblioteca Pública Arús (22 de setembre), CCCB (24 de setembre), Fundació Julio Muñoz Ramonet (23 i 24 de setembre), la Virreina Centre de la Imatge (23 i 24 de setembre), Santa Mònica (23 i 24 de setembre), Palauet Albéniz (23 de setembre), Sagrada Família (23, 24 i 25 de setembre, amb sorteig), Museu Picasso (23 de setembre), Can Framis (24 de setembre), MUHBA Oliva Artés (24 de setembre), MUHBA Vil·la Joana (24 de setembre), MUHBA Domus de Sant Honorat (24 de setembre), MUHBA Plaça del Rei (24 de setembre), MUHBA Bon Pastor (24 de setembre), MUHBA Museu d’Història de Barcelona el Call (24 de setembre), MUHBA Via Sepulcral Romana (24 de setembre), MUHBA Turó de la Rovira (24 de setembre), Museu de la Xocolata (24 de setembre), Disseny Hub Barcelona (24 i 25 de setembre), CaixaForum (24 de setembre), CosmoCaixa (24 de setembre), Espai Bombers (23, 24 i 25 de setembre), Museu de la Música (24 i 25 de setembre), el Born CCM (24 i 25 de setembre), Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes (24 de setembre), Poble Espanyol (24 i 25 de setembre), Fundació Joan Miró (24 de setembre), Fundació Antoni Tàpies (24 de setembre), Museu Marítim de Barcelona (24 i 25 de setembre), Museu Nacional d’Art de Catalunya (24 de setembre), Museu Olímpic i de l’Esport (24 de setembre), MACBA (24 de setembre), Museu de Ciències Naturals (24 de setembre), Palauet Albéniz (24 de setembre), Fundació Foto Colectania (24 de setembre), Mirador Torre Glòries (23, 24 i 25 de setembre, a meitat de preu), Museu Frederic Marès (24 i 25 de setembre), Museu d’Arqueologia de Catalunya (24 de setembre) i Castell de Montjuïc (24 i 25 de setembre). Ah! I també es pot visitar, el 24 i 25, el pailebot Santa Eulàlia!

 

Focs al cel

La Mercè, com cada any, es tanca amb el tradicional piromusical des de l’avinguda de la Reina Maria Cristina (25 de setembre a les 22.00), a càrrec de la Pirotècnia Igual de Catalunya. Però per anar-nos preparant per al gran espectacle de llum i foc al cel, a la platja la Barceloneta es fa el Festival Pirotècnic Internacional amb pirotècnies convidades d’Oman (22 de setembre a les 22.00) i els països bàltics (23 de setembre a les 22.00).

 

 

I per il·luminar el cel, enguany s’afegeixen a la programació els drons amb dos espectacles que prometen deixar-nos bocabadats a la platja del Bogatell (22 de setembre a les 22.00) i a la platja de la Barceloneta (24 de setembre a les 22.00).

Vols donar les gràcies a un amic, a la mestra o a la Mare Natura? Dibuixarem un fet que ens hagi passat darrerament i pel qual ens sentim agraïts: una abraçada quan estàvem trists, un somriure per tenir tanta paciència, una salutació per donar-nos tot el que ens cal per viure… Inspirant-nos en els petits exvots del Museu, les taules de fusta pintades amb imatges d’agraïment als sants o a la Verge, pensarem en els esdeveniments que hem viscut i ho explicarem en una sola escena com si fos una vinyeta d’un còmic. A càrrec de Mireia Pons , il•lustradora i dibuixant.

Vine a crear el teu vaixell en família! Et proposem viure una doble aventura: recrear les sensacions que s’experimenten quan es navega, alhora que experimentem amb l’art sense moure’ns del Museu.

Amb motiu de les Festes de la Mercè i com una de les activitats dins el programa de festes de la ciutat de Barcelona, el pailebot Santa Eulàlia fa Jornada de Portes Obertes el diumenge 24, dia de La Mercè, Festa Major de Barcelona, i el dilluns 25, festiu a Barcelona.

Us agraden els vaixells? Sabeu per què suren? Voleu fer-vos un vaixell de joguina?
Amb motiu de l’exposició Retrats de vaixells, el proper 7 d’octubre l’MMB organitza la gran Festa dels vaixells. Una jornada festiva on podreu gaudir gratuïtament de tallers familiars i moltes més activitats amb els vaixells com a protagonistes. Entre d’altres, descobrirem perquè no s’enfonsen els vaixells, quines banderes porten i què signifiquen, com són els vaixells de pesca i com ens en podem fer un de joguina.

Vols saber per què els hipopòtams són els animals més temuts a l’Àfrica? Saps per què s’estan la major part del temps a l’aigua? Et respondrem aquestes preguntes i t’explicarem altres curiositats i molt més en aquesta xerrada entretinguda i educativa.

Els bisons europeus són els parents dels bisons prehistòrics que es van extingir a la Terra. Gràcies a la tasca dels zoos, estan tornant a poblar els boscos d’Europa. Vine a veure’ls de prop i a descobrir moltes més curiositats d’aquests animals amb els cuidadors i cuidadores del Zoo.

Hola culturista!

Hem detectat que el teu navegador té activat un blocador de publicitat que impedeix que es mostrin els bàners que tenim publicats a El Culturista. Dit això, ens agradaria explicar-te que la publicitat dels nostres anunciants és la nostra principal font de finançament i que ens permet oferir-te els continguts d'El Culturista de forma gratuïta. Penseu que a El Culturista no hi trobareu cap mena de publicitat programada -gestionada per algoritmes ni robots- que proposa anuncis sense cap interès ni relació amb la nostra proposta editorial.

Per tot plegat et volem demanar que ens facis confiança i desactivis l'adblocker per continuar, és probable que trobis interessants les propostes dels nostres anunciants

Moltes gràcies per la teva comprensió i per llegir-nos!