A primer cop d’ull, fer cinema no semblaria un pla familiar gaire econòmic. Un rodatge requereix temps, logística i un nombrós equip tècnic i artístic. Però podem fer un experiment de cinema casolà! I de segur que rodarem!
Hi ha un munt de jocs i manualitats que són perfectes per a introduir als nens i nenes a un fenomen òptic complex: la persistència retiniana que, dit de forma planera, determina que els nostres ulls tenen memòria. Aquesta propietat del sistema visual –impossible d’explicar- és determinant per a l’aparició del cinema, que enguany celebra 120 anys.
Us proposem construir un taumàtrop, un clàssic d’entre les joguines òptiques del segle XIX i que són l’antecedent del cinematògraf.
Necessitem
Paper o cartolina
Got
Tisores
Cola
Retoladors o llapis de colors
Broqueta o canya
Perforadora o punxó
Gomes de pollastre
1
Dibuixeu un parell de cercles amb el got.
2
Retalleu els cercles.
3
Dibuixeu les figures que hauran d’aparèixer a banda i banda. Heu de pensar que les il·lustracions es juxtaposaran i semblaran la mateixa imatge. Les combinacions més típiques són: ocell + gàbia; home que balla + dona que balla; la silueta i les faccions d’un rostre en blanc i negre + la mateix silueta colorejada (sense les faccions).
4
Encoleu els cercles i unir-los. Ull amb la rotació! Si trieu l’opció de les gomes elàstiques, heu de fer uns forats als costats i els dibuixos han de quedar invertits. En canvi, si ho encoleu a una broqueta hauran de quedar del mateix cantó.
5
A rodar!