
- Aquest event ja ha passat.
Per què? Carme Solé Vendrell
Per què és altament recomanable passar pel Palau Robert de Barcelona, abans de la diada de la Mercè?
Perquè no podem deixar passar per alt l’exposició Per què? Carme Solé Vendrell, un completíssim i reeixit recorregut vital, com a artista i persona, de la veterana i reconeguda il·lustradora barcelonina Carme Solé Vendrell (1944). Un repàs del mig segle de trajectòria professional, amb tècniques, traços i formats en evolució constant, plasmada des del 1968 en vuit-cents llibres i àlbums d’autors com Pere Calders, Mercè Rodoreda, Miquel Martí i Pol, Salvador Espriu, Gabriel García Márquez… i també de propis, com dos dels seus contes més coneguts i personals: Jo les volia i La lluna d’en Joan.
Perquè, a través d’un centenar llarg de dibuixos exposats, la mostra també ens explica com són els personatges de les seves històries, què fan, què senten, com vesteixen, on són… És a dir, tot allò que fa que llegir un llibre il·lustrat sigui com assistir a una representació teatral, l’altra gran passió de Solé Vendrell.
També perquè l’exposició és, alhora, una reivindicació de l’ofici de la il·lustració, amb Solé Vendrell com un dels noms de més prestigi fora de les nostres fronteres.
Perquè, a través de fotografies personals, programes de mà, capses d’aquarel·les, l’estampa de la seva primera comunió, àlbums, premis i fins i tot sorra del desert podem descobrir detalls autobiogràfics en què s’inspiren moltes vegades les seves il·lustracions. Uns dibuixos que, quant a models, adopten sovint l’aire de personatges que coneix o admira, com la pintora Frida Kahlo, el poeta Miquel Martí i Pol i l’actriu Emma Vilarasau.
I perquè, al final, ens podem deixar colpir per una seixantena de llençols amb cares de nens i nenes pintades per Solé Vendrell. Formen part de la campanya Why?, que va engegar ella mateix el 2014 com una manera gràfica de denunciar els estralls de les guerres i els conflictes sobre els infants de tot el món. Són rostres que, des de fa quatre anys, ens interpel·len als ciutadans des d’alguns balcons de Barceona (o al vestíbul de la Biblioteca de l’Esquerra de l’Eixample Agustí Centelles), i que fins al 24 de setembre tenim aplegats en una de les façanes del Palau Robert.