
- Aquest event ja ha passat.
Gameplay
Per:
Clara Queralt
Per: Clara Queralt
No correu a visitar Gameplay si n’espereu una fira dels últims videojocs del mercat, plena de marxandatge i amb ganes d’escurar-vos les butxaques. A l’exposició del CCCB també us ho passareu bé i fins i tot hi trobareu 28 punts de joc (substituïts pel coronavirus per continguts audiovisuals i jocs online), però aquí l’objectiu és més aviat reflexiu: quin paper ha tingut el videojoc en el món contemporani, especialment en la cultura popular? I en l’art o el disseny? Cap a on ens porta la videoludificació creixent de la nostra societat? Aquestes són algunes de les preguntes que volen trobar resposta al llarg de les sales i que sobretot fan que l’imaginari del videojoc entri definitivament en un espai museístic per ser estudiat i contemplat.
L’exposició s’articula en cincs àmbits que van des de l’origen de la popularització dels videojocs als anys setanta i vuitanta, ideal per a nostàlgics de les màquines coin-op i les consoles, fins a l’actualitat amb l’explosió de jocs per a telèfons mòbils o d’aplicacions tant diverses com l’educativa, militar o sanitària, passant per les aventures gràfiques on s’anteposa la llibertat del jugador a la presa de decisions, els vídeojocs indie o els jocs que proven de transmetre discursos alternatius al capitalisme i busquen vehicular missatges activistes des del feminisme, l’ecologia, etc.
Per entendre la cultura del videojoc i gaudir-ne amb esperit crític, el CCCB també va organitzar al març dues activitats per fer en família: en primer lloc, ZOOM, una sala per jugar en solitari i sobretot en comunitat; un espai intergeneracional on es proposa una selecció de vint obres independents que ens permetran descobrir les extraordinàries possibilitats expressives i creatives del videojoc. En segon lloc, Qui juga? Juguem? Club de videojocs en família, conduïda per Lucas Ramada Prieto, investigador i divulgador de ficció per a adults i joves, que a partir de videojocs de qualitat té per objectiu divertir-nos en companyia, créixer com a jugadors i descobrir altres jocs i formes de jugar i col·laborar.