Yasumi

Per: Martí Crespo

Taro Gomi

 

Blackie Little Books

 

A partir de 4 anys / A partir de 6 anys

 

Quan jo era petit, les vacances d’estiu eren sinònim de matins de joc a l’aire lliure, estones de televisió a l’hora del sol, excursions i passejades al vespre… i quaderns escolars! Sí, tant si havien anat bé les classes durant el curs com si no, en un racó de la sala sempre hi havia un parell o tres de llibres que em feia mandra d’obrir, carregats d’exercicis matemàtics, qüestions de ciències naturals i paranys d’ortografia per no perdre l’hàbit d’estudiar durant els llaaaargs mesos d’estiu infantil.

Quina diferència, penso ara, veient els dos quadernets d’estiu Yasumi (l’un per a més de quatre anys i l’altre per a més grans de sis) que ha traduït Blackie Llittle Books de Taro Gomi, l’autor japonès per a infants més imaginatiu i conegut del món. Definits com a quaderns de jocs per aprendre a pensar, tots dos fugen de la tirania de la correcció i per això cada exercici és una invitació a jugar, sense presses ni pressions. L’objectiu final de l’autor no és sinó intentar donar resposta als dubtes dels més petits, sempre a través d’una ironia i un humor subtilíssims.

En un món on la immediatesa i les distraccions ocupen el nostre dia a dia, els llibres de Taro Gomi fomenten la paciència, la reflexió i, sobretot, la fantasia dels petits per mitjà d’unes il·lustracions minimalistes, tendres i efectives. No en va els seus llibres, ja ho comprovareu, es consideren petites obres d’art.