Tothom a la cuina

Per: Martí Crespo

Autora: Montse Deza

Il·lustracions: Judit Canela

La Galera

 

Quan anava a escola, a l’hora de dinar només recordo que hi havia menú especial (arròs bullit, habitualment) quan algú havia estat uns quants dies malalt i havia d’acabar de fer net. Més de tres dècades després, els menús especials s’han disparat exponencialment als menjadors escolars, a causa sobretot de les intoleràncies alimentàries. Un problema que cada vegada afecta més infants… i adults, com bé sap Montse Deza (Barcelona, 1977), amb problemes amb la lactosa i una vintena d’aliments.

Avesada com està a tenir cura de què menja, ja fa uns quants anys que va decidir compartir els seus coneixements culinaris adaptats a celíacs i intolerants a través de receptaris (Cuina sense gluten i Rebosteria sense gluten). Ara, amb l’Editorial la Galera, acaba de publicar-ne el tercer, Tothom a la cuina, amb “cent receptes per a intolerants al gluten, a l’ou i a la lactosa” classificades en platets, receptes salades i receptes dolces, i perfectament il·lustrades per Judit Canela.

En general són receptes fàcils i, per tant, ideals per elaborar plegats en família. Però el llibre no sols és un receptari: a més d’una introducció i de setze consells personals de l’autora (que valen molt la pena de llegir), s’hi inclouen entrevistes amb associacions dedicades a les intoleràncies alimentàries: Immunitas Vera, Asociación de Intolerantes a la Lactosa España i Associació Celíacs de Catalunya.

A devorar-lo!