Spaghetti alla chitarra

Per: Marta Carnicero/Laia Casanova Carnicero

A la regió d’Abruzzo, a Itàlia, la pasta més tradicional es fa amb una guitarra, un petit estri de fusta i cables d’acer per tallar la pasta en tires llargues i quadrades. És probable que a casa no tingueu aquest invent però també serà divertit elaborar entre tots la pasta fresca i tallar-la amb un ganivet.

Necessitem:

400 g de farina
4 ous (de mida L, d’uns 50-55 g sense comptar la closca)
10 g d’oli d’oliva extra verge (1 cullerada)
Una mica més de farina per estirar la massa
Un curro
Un ganivet

01

Feu una mena de volcà amb la farina, al centre col·loqueu-hi l’oli i afegiu-hi, a poc a poc, els ous una mica batuts.

02

Si veieu que la pasta ha quedat una mica enganxifosa, no hi ha cap problema: afegiu-hi una mica de farina i treballeu-la manualment durant un minut.

03

Feu una bola amb la pasta. Emboliqueu-la amb film o una bossa de plàstic i deixeu-la reposar a la nevera un mínim de 40 minuts (l’ideal és 1 hora).

04

Espolseu farina damunt el marbre o la taula que vulgueu fer servir. Esteneu la massa amb el curró, quan la massa tingui un gruix de 3 mm talleu porcions de 15 cm d’amplada.

05

Enfarineu bé la tira per ambdues bandes, enrotlleu-la sobre ella mateixa i talleu el rotllo amb un ganivet esmolat a rodanxes d’un gruix uniforme. Un cop tallades, desenrotlleu ràpidament les rodanxes i n’obtindreu les tallarines. També podeu tallar la pasta en tires regulars directament, damunt del marbre de la cuina, amb un ganivet esmolat.Poseu-la en un colador o un recipient gros, ben espolsada amb farina per tal que no s’enganxi.

06

La pasta fresca a casa es bull normalment. Demaneu ajuda a un adult i quan l’aigua ja bulli, afegiu-hi sal i poseu la pasta a bullir uns 2-3 minuts. Un cop bullida, escorreu-la (no la renteu!) i barrejeu-la tot seguit amb la salsa. Bon profit!