Pinyata mexicana

Per: Gabriela Ortiz

A Mèxic pràcticament tot es pot celebrar amb una bona pinyata. Hi ha una llarga tradició que es remunta a l’època dels missioners espanyols i el seu afany d’evangelitzar. Originàriament era una olla de fang —us sona?—, després va passar a tenir set puntes que representaven els set pecats capitals. Amb el temps s’ha anat deixant de banda el significat religiós. Ara es fan de paper i cartró, en trobareu de formes i mides de tota mena. La nostra és de cinc puntes!

Necessitem:

un globus
cartolina
tires de paper de diari
paper de seda de diferents colors
cola blanca
tisores
cola casolana*
pinzell
cordill
un bastó si la voleu picar

1

Inflem el globus i el folrem amb les tires de paper de diari i la cola que hem preparat. Farem tres o quatre capes i ho deixarem assecar unes 12 hores. Si voleu una versió més ràpida però menys consistent, podeu enganxar el paper amb cola blanca i no caldrà esperar tanta estona. Un cop sec ja podreu petar el globus i tallar una mica d’obertura per posar-hi a dins els regals i les sorpreses que vulgueu.

A uns 6 o 8 cm a cada costat de l’obertura, feu-hi un forat i passeu-hi el cordill per poder-la penjar.

2

Construïm cinc cons amb la cartolina i fem uns talls a tot el perímetre per poder-los enganxar amb cola blanca a la pinyata.

3

Deixem les puntes dels cons una mica obertes per poder-hi col·locar les tires de paper de seda d’uns 2 cm x 30 cm.

4

Començarem la decoració amb el paper de seda:

4.1

Farem tires de 10 cm amb el paper de seda, aprofitant l’allargada màxima del plec del paper. El plegarem per la meitat (sentit longitudinal) i farem petits talls transversals pel costat del plec del paper fins a la meitat. Els desfem i els dobleguem en el sentit oposat. Enganxem les tires amb la cola que hem fet pel costat que no hi ha talls damunt del con.

4.2.

Tallem quadrats de 10 cm x 10 cm de paper de seda i els enganxem per la part central a la pinyata.

* La cola per al paper maché es prepara dissolent en una olla 100 grams de farina amb 1 litre d’aigua a temperatura ambient i evitant que faci grumolls. Després ho posem al foc, sense parar de remenar fins que bulli o tingui una consistència espessa. Es deixa refredar i s’afegeix mitja culleradeta de suc de llimona.