Pastís de benvinguda

Per: Marta Carnicero/Laia Casanova Carnicero

Un trasllat no sempre és fàcil i sociabilitzar-se amb els nous veïns pot ser una mica dur, però segur que milloraria si adoptéssim aquesta tradició americana i els veïns ens rebessin amb un pastís de xocolata per donar-nos la benvinguda.

Us proposem un pastís de xocolata i ametlla amb cobertura de xocolata que es manté tendre fins a dos dies després de preparar-lo. Conserveu-lo a la nevera i serviu-lo fred. Si voleu preparar-lo amb antel·lació, podeu congelar-lo i després descongelar-lo dins de la nevera, bé sigui sencer o fet a talls.

Necessitem:

100 g d'ametlla en pols
4 ous
180 g de sucre
100 g de mantega
90 g de farina
100 g de xocolata en pols (de la que s’utilitza per fer xocolata desfeta)
10 g de llevat químic (tipus Royal)

PER A LA COBERTURA:
250 g de xocolata de cobertura
100 ml de nata líquida per muntar

 

01

Prepareu tots els ingredients. Demaneu a un adult que preescalfi el forn a 180ºC.

02

Feu fondre la mantega al microones o en un cassó a foc suau. Barregeu la farina amb la xocolata en pols i el llevat i passeu-los per un sedàs o un colador fi.

03

Poseu la mantega fosa en un bol, juntament amb el sucre i els rovells. Remeneu-ho bé fins a aconseguir una barreja homogènia. Afegiu-hi la farina i la xocolata i continueu remenant. Aboqueu-hi l’ametlla i barregeu-ho bé fins a aconseguir una pasta llisa.

04

Sota la supervisió d’un adult, munteu les clares a punt de neu amb la batedora elèctrica i l’accessori per a clares (les varetes que no tallen). El més important és que tots els estris (bol i varetes) estiguin ben nets i secs, i que a les clares no hi quedi gens de rovell (aneu amb cura quan les separeu dels rovells, per evitar que es «taquin»). Un cop muntades, les clares augmentaran molt de volum. Sabreu que estan a punt quan gairebé pugueu girar el recipient sense que caiguin (es mouen com un bloc). Comproveu-ho amb compte!

05

Afegiu una tercera part de les clares a la barreja del bol, tot fent servir una llengua (espàtula flexible) amb suaus moviments, per respectar al màxim la textura escumosa de les clares. Feu el mateix amb la resta de clares (incorporeu-ne una altra tercera part i, quan tingueu la barreja homogènia un altre cop, afegiu-hi la resta de clares).

06

Camiseu un motlle antiadherent de fons desmuntable, d’uns 22 cm de diàmetre. Demaneu a un adult que posi el pastís al forn, a 175ºC, durant uns 15-20 minuts (fins que, en punxar-lo amb una broqueta o una agulla de fer mitja, aquesta surti seca).

07

Un cop cuit, deixeu-lo refredar completament damunt d’una reixeta i, un cop fred, desemmotlleu-lo.

08

Per preparar la cobertura del pastís, poseu els 200 ml de nata dins un cassó. Demaneu a un adult que la posi al foc fins que tot just comenci a bullir, i que després l’aboqui sobre la xocolata feta a bocins, en un bol resistent als canvis bruscos de temperatura.

09

Remeneu-ho bé fins que la xocolata es fongui del tot i obtingueu una preparació llisa i homogènia.

10

Col·loqueu el pastís damunt una reixeta de forn amb una safata a sota (va bé cobrir la safata amb paper d’alumini, per no haver-la de netejar després), i aboqueu la xocolata per damunt seu fins a cobrir-lo completament. Si voleu, podeu decorar-lo amb ametlla torrada picada. Deixeu refredar el pastís i, un cop fred, conserveu-lo a la nevera fins al moment de menjar-lo.

Temps aproximat: 1 hora i mitja (+ temps de nevera, fins que la xocolata prengui)