El ratolí i la muntanya

Per: Martí Crespo

 

Antonio Gramsci (intel·lectual) i Laia Domènech (il·lustradora)

 

Editorial Milrazones

 

2017

 

Antonio Gramsci (1891-1937), un dels intel·lectuals de referència del segle XX i cofundador del Partit Comunista Italià, pot semblar un personatge molt allunyat a primera vista del món dels infants. Però la il·lustradora Laia Domènech i l’Editorial Milrazones han trobat la manera justa i adequada per salvar amb molt d’encert aquesta suposada distància: rellegint els quaderns i les cartes que va escriure els últims anys de la seva vida des de les presons del dictador Benito Mussolini, n’han descobert una que l’escriptor, polític i filòsof sard va adreçar als seus fills Delio i Giuliano.

Enviada a la seva dona Giulia l’1 de juny de 1931, la lletra convertida ara en el llibre amb il·lustracions de gran format El ratolí i la muntanya és tota una declaració ecologista avant la lettre,  a més d’un potent al·legat pacifista.

Al comiat de la carta, abans de dedicar-li una abraçada tendra, Gramsci demana un últim favor a la Giulia: “Has d’explicar als nens aquest conte i, després, explicar-me’n les seves impressions.” Ja ens explicareu, si el llegiu amb els vostres fills, quines són les vostres!