El “dissabte dels caramels” suec

 

Veient els suecs i les sueques, no diríeu mai que Suècia és el lloc de tot el món on es mengen més llaminadures per càpita, oi? Doncs sí, el país escandinau ocupa la part més alta del rànquing de menjallepolies del planeta! I, malgrat això, no tenen problemes bucals. Com s’ho fan!? Doncs ben simple: els petits suecs no en mengen sempre que volen! De fet, habitualment només ho fan el dissabte de llaminadures, que té nom i tot: Lördagsgodis.

L’origen d’aquesta tradició cal cercar-lo els anys 1940 i 1950. Va ser aleshores quan el govern suec va demanar als dentitstes que fessin experiments i investigacions per comprovar com afectaven els caramenls i les llaminadures en les dents. A més d’evidenciar que una gran quantitat de sucre es podia vincular a la mala higiene bucal, també van descobrir que si es concentrava la ingesta de productes ensucrats en un sol dia, en comptes de repartir-la durant tota la setmana, era molt millor per a les dents.

Des del 1957, doncs, el Comitè Mèdic de Suècia va introduir el concepte del Lördagsgodis, una tradició que s’ha mantingut amb molta vitalitat i que s’ha escampat, fins i tot, per la resta de països escandinaus!